ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΓΙΑ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Trace Project
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 35: Γραμμή 35:


{{Κείμενο
{{Κείμενο
|Οδηγίες=Ναι
|Οδηγίες=Όχι
|Aρχεία=Ναι
|Aρχεία=Ναι
|Aρχείο1=Najiametadrasi.png
|Aρχείο1=Najiametadrasi.png
Γραμμή 44: Γραμμή 44:
|Γλώσσα=Ελληνικά
|Γλώσσα=Ελληνικά
|ΠηγήΠροέλευσης=METAδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
|ΠηγήΠροέλευσης=METAδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
|ΠηγήΠροέλευσηςΚλειστήΚατηγορία=METAδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
|ΕίδοςΠηγής=Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα
|ΕίδοςΠηγής=Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα
|ΥποείδοςΠηγήςΦορέαςΓιαΜεταναστευτικάΠροσφυγικάΘέματα=Ιστοσελίδα Μη Κυβερνητικής/Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης
|ΥποείδοςΠηγήςΦορέαςΓιαΜεταναστευτικάΠροσφυγικάΘέματα=Ιστοσελίδα Μη Κυβερνητικής/Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης

Τελευταία αναθεώρηση της 20:54, 18 Φεβρουαρίου 2021

Κείμενο

22/11/2018


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαμέρισμα Yποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης για ασυνόδευτα κορίτσια πρόσφυγες


Η Ανίτα και η Νάγια κατοικούν στο πρώτο διαμέρισμα για κορίτσια που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ΜΕΤΑδρασης «Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για Ασυνόδευτους Ανήλικους» ηλικίας 16-18, η οποία προσφέρει ένα καινοτόμο μοντέλο στήριξης, με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.


Τα δύο κορίτσια πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα μας μόνες, χωρίς συγγενείς, η κάθε μία από διαφορετική ήπειρο. Όπως τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά, έχουν αναγκαστεί να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν σκληρές εμπειρίες και προκλήσεις και έχουν αναπτύξει εντυπωσιακή ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Η δράση αυτή, που είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ηλικιακές ανάγκες των ασυνόδευτων ανήλικων, τους ενθαρρύνει να αξιοποιήσουν και να εξελίξουν τις ικανότητές τους. Όπως και στα άλλα δύο διαμερίσματα της δράσης, στα οποία συγκατοικούν αγόρια, τα κορίτσια μοιράζονται τις ευθύνες, αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού και ετοιμάζονται, με τη στήριξη του προσωπικού και εθελοντών της ΜΕΤΑδρασης, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής, όταν κλείσουν τα 18.


«Είμαι τυχερή που βρίσκομαι εδώ και έχω τη δυνατότητα να χτίσω τη ζωή μου», δηλώνει η Ανίτα. Το 17χρονο κορίτσι αγαπάει τον αθλητισμό και κάνει καθημερινά προπονήσεις Τάε Κβον Ντο. Παράλληλα, διαβάζει εντατικά για το σχολείο της, με στόχο να σπουδάσει βιολογία και να εξειδικευτεί στη γενετική. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση ασθενειών και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους», προσθέτει.


Η Νάγια, από την άλλη, είναι καλλιτεχνική φύση, πολύ δημιουργική, της αρέσει να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει και ονειρεύεται να γίνει γραφίστρια. Ως μαθήτρια, είναι ιδιαίτερα επιμελής. Σε μια σχολική εργασία, ζωγράφισε την εκπαίδευση «σαν ένα μεγάλο ήλιο που λάμπει και δεν σβήνει ποτέ».


Τα δύο κορίτσια έχουν και κοινά ενδιαφέροντα: τους αρέσουν τα βιβλία, το σινεμά και οι βόλτες με φίλους. Πηγαίνουν μαζί στο σχολείο κάθε μέρα, όπως άλλες συνομήλικες κοπέλες.


Περισσότερα από 3.400 ασυνόδευτα παιδιά, όπως η Ανίτα και η Νάγια, βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους, ενώ πάνω από 2.000 διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, λόγω έλλειψης επαρκών θέσεων σε δομές φιλοξενίας.


Μέχρι το τέλος του 2018, δύο κορίτσια ακόμα αναμένεται να συγκατοικήσουν με την Ανίτα και τη Νάγια. Η ΜΕΤΑδραση επιδιώκει την επέκταση της δράσης αυτής με άλλα τρία διαμερίσματα, με στόχο τη στήριξη συνολικά 24 εφήβων. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της δράσης αποδεικνύουν πως με καινοτόμες πρωτοβουλίες προωθούνται περαιτέρω λύσεις για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.


Η δράση της ΜΕΤΑδρασης «Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση για Ασυνόδευτους Ανήλικους» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με την πολύτιμη στήριξη και χρηματοδότηση της διεθνούς αντιπροσωπείας της UNICEF στην Ελλάδα και με τη σημαντική συμβολή των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών και του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, καθώς και τη συνεργασία του ΕΚΚΑ.


Σημείωση: Τα ονόματα των κοριτσιών έχουν αλλάξει για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.





Link Κειμένου https://metadrasi.org/%ce%b4%cf%84-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%b1/
Ημερομηνία Δημοσίευσης 22 Νοεμβρίου 2018
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 464
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Μη Κυβερνητικής/Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης)
Πηγή Προέλευσης METAδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου