Μαθητής πρόσφυγας διδάσκει ελληνικά μέσω facebook: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Trace Project
imported>Trace Project
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
imported>Trace Project
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 15: Γραμμή 15:


Το κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης LEDU λειτουργεί η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Υποστήριξη Νέων, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας, με πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών προσφύγων, ηλικίας από έξι έως 18 ετών, προκειμένου να συνδεθούν ξανά, ή για πρώτη φορά, με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης LEDU λειτουργεί η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Υποστήριξη Νέων, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας, με πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών προσφύγων, ηλικίας από έξι έως 18 ετών, προκειμένου να συνδεθούν ξανά, ή για πρώτη φορά, με την εκπαιδευτική διαδικασία.


<gallery widths=1100px perrow=7 mode="slideshow">
<gallery widths=1100px perrow=7 mode="slideshow">
File:LEDUstaff.jpg
[[File:LEDUstaff.jpg|Το προσωπικό της ομάδας του LEDU-ARSIS. Όλοι και όλες πιστεύουν στο απόφθεγμα που είναι γραμμένο στον τοίχο πίσω τους: «Η εκπαίδευση θα σε βοηθήσει να πετάξεις…». © UNHCR/A. Pazianou]]
[[File:LeduStaff1.jpg|Έργα ζωγραφικής από παιδιά πρόσφυγες βρίσκονται αναρτημένα στους τοίχους του LEDU. © UNHCR/Stella Nanou]]
[[File:LeduStaff2.jpg|Εναέρια γιόγκα στο LEDU. © UNHCR/A. Pazianou]]
[[File:LeduStaff3.jpg|Μαθητές και μαθήτριες πρόσφυγες παίζουν βόλεϊ στην αυλή του LEDU. © UNHCR/A. Pazianou]]
[[File:LeduStaff4.jpg|Ο Sabri με τη μητέρα του Ghada στο λιμάνι της Λέρου. © UNHCR/A. Pazianou]]
[[File:LeduStaff5.jpg|Η Άννα Μαρία Παλυβού, συντονίστρια του LEDU για την ΑΡΣΙΣ, επισκέπτεται κι εκείνη συχνά τη σελίδα του Sabri στο Facebook. © UNHCR/A. Pazianou]]
[[File:LeduStaff6.jpg|Τάξη αγγλικών στο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης LEDU στη Λέρο. © UNHCR/A. Pazianou]]
</gallery>
 
 
Η Άννα Μαρία Παλυβού, συντονίστρια του LEDU για την ΑΡΣΙΣ, είναι εξαιρετικά υποστηρικτική και υπερήφανη για την πρόοδο που έχει σημειώσει ο Sabri. Πιστεύει ότι το LEDU, προσφέροντας ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον, έχει βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά, όπως τον Sabri, να ξανακερδίσουν μια αίσθηση κανονικότητας, να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους. Περισσότερα από 600 παιδιά έχουν περάσει μέσα από τις πόρτες του LEDU μόλις σε ένα χρόνο.
 
«Ο ρόλος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την επίσημη εκπαίδευση», λέει η κ. Παλυβού, «αλλά να προετοιμάσουμε αυτά τα παιδιά για την ομαλή ένταξή τους στο εθνικό σύστημα εκπαίδευσης, εξοικειώνοντάς τα με τις σχολικές διαδικασίες, καθώς και με την ελληνική γλώσσα».
 
Μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ακόμη και εναέρια γιόγκα, τα παιδιά πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να αλληλεπιδρούν και να εκφραστούν σε ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον. Ένας κοινωνικός λειτουργός προσφέρει επίσης ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους, μέσω τακτικών συναντήσεων.
 
Σύμφωνα με την κ. Παλυβού, η μέθοδος διδασκαλίας έχει βρει ανταπόκριση στα παιδιά, καθώς ενθαρρύνει την άμεση επικοινωνία και παρακινεί τους νέους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
 
«Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, εστιάσαμε στην οδική ασφάλεια. Για μια ολόκληρη εβδομάδα συζητήσαμε και μάθαμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τα σήματα, μέσω της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας και της τέχνης», λέει η κ. Παλυβού. «Τα παιδιά μαθαίνουν και διασκεδάζουν ταυτόχρονα, χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η γλώσσα», προσθέτει.
 
Ένα επίτευγμα για το οποίο η ομάδα του LEDU είναι ιδιαίτερα υπερήφανη είναι η στενή σχέση που έχει δημιουργήσει με την τοπική κοινότητα και τις αρχές στη Λέρο. «Το LEDU είναι τώρα μέλος της σχολικής κοινότητας του νησιού: προσκαλούμαστε σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, ενώ συχνά διοργανώνουμε κοινές δραστηριότητες με άλλα δημόσια σχολεία στη Λέρο, όπου τόσο τα προσφυγόπουλα, όσο και τα παιδιά του νησιού έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν και να διασκεδάσουν μαζί», λέει η κ. Παλυβού.
 
Όταν ο Sabri τελειώνει τα μαθήματά του στο LEDU και αφού ενημερώσει το κοινό του στο Facebook, του αρέσει να εξερευνά τη Λέρο – ένα μικρό νησί περίπου 8.000 κατοίκων στο Νότιο Αιγαίο – το οποίο γνωρίζει ήδη σαν την παλάμη του χεριού του.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία βοήθησε πρόσφατα τον Sabri, τη Sojoud και τη μητέρα τους να μεταφερθούν σε διαμέρισμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος ESTIA.
 
Για τη μητέρα του, τη Ghada, το πού θα εγκατασταθούν δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το να επανενωθεί η οικογένεια σε ένα ασφαλές μέρος. Προς το παρόν, όμως, βρίσκονται διαμοιρασμένοι μεταξύ Ελλάδας, Γάζας και Αιγύπτου.
 
«Ακόμη περισσότερο από τη χώρα μου, μου λείπουν τα παιδιά μου», λέει η Ghada. «Αυτό που θέλω περισσότερο είναι να τους συγκεντρώσω όλους μαζί γύρω μου, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε και πάλι μια οικογένεια, ζώντας ειρηνικά».
 
Εν τω μεταξύ, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει το γυμνάσιο από τον Σεπτέμβριο, ο Sabri συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις οξυμένες ψηφιακές του δεξιότητες για να κρατήσει όλη την οικογένεια συνδεδεμένη μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και διδάσκοντάς τους τα ελληνικά που έχει μάθει στο LEDU.
|Οδηγίες=Ναι
|Οδηγίες=Ναι
|Aρχεία=Ναι
|Aρχεία=Ναι

Αναθεώρηση της 18:07, 20 Ιουλίου 2020





Link Κειμένου https://www.unhcr.org/gr/11949-mathitis_prosfygas_didaskei_ellinika.html
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Γλώσσα
Αριθμός Λέξεων Κειμένου
Ρευστός Ρατσισμός
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας
Πηγή Προέλευσης
Συγγραφικές Πληροφορίες
Τροπικότητα ()
Αφηγηματικότητα
Χιούμορ
Κειμενικό Είδος

PDF Πρωτότυπου



An invalid user was specified to permission testing to embed this PDF.