Ο Μοχάμεντ και η Μάγια, ένα νεαρό ζευγάρι από τη Συρία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Trace Project
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
|ΡευστόςΡατσισμός=Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
|ΡευστόςΡατσισμός=Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
|ΚατηγορίεςΡευστούΡατσισμού=Διάκριση, Αφομοίωση
|ΚατηγορίεςΡευστούΡατσισμού=Διάκριση, Αφομοίωση
|ΥποκατηγορίεςΡατσισμούΔιάκριση=Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα
|ΥποκατηγορίεςΡατσισμούΔιάκριση=Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας
|ΥποκατηγορίεςΡατσισμούΑφομοίωση=Αναφορές στον όρο  ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές
|ΥποκατηγορίεςΡατσισμούΑφομοίωση=Αναφορές στον όρο  ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές
|Τροπικότητα=Πολυτροπικό
|Τροπικότητα=Πολυτροπικό

Αναθεώρηση της 12:34, 10 Αυγούστου 2021

Κείμενο


Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Μοχάμεντ, 20 χρονών και η Μάγια, 16, πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το νεαρό ζευγάρι πρόκειται να μετεγκατασταθεί στη Νορβηγία μαζί με το νεογέννητο γιο τους, το Τζουάντ.

«Αρραβωνιαστήκαμε στη Συρία κι έφυγα για την Τουρκία», λέει ο Μοχάμεντ. «Δυο βδομάδες μετά ήρθε και με βρήκε η Μάγια. Μείναμε αρκετό καιρό στην Τουρκία, όπου και παντρευτήκαμε και στη συνέχεια περάσαμε στην Ελλάδα, σχεδόν τέτοια μέρα πέρυσι. Φτάσαμε στη Λέσβο και από εκεί συνεχίσαμε για τη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, όταν φτάσαμε στην Ειδομένη, τα σύνορα είχαν πια κλείσει. Έτσι, επιστρέψαμε στην Αθήνα και μπήκαμε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Τώρα, επιτέλους φεύγουμε για τη Νορβηγία. Δεν θέλω να εξαρτώμαι από άλλους για να ζω την οικογένειά μου, γι’ αυτό μόλις φτάσουμε θα μάθω τη γλώσσα και θα ψάξω να βρω δουλειά. Θέλω πάρα πολύ να γίνω κομμάτι της νορβηγικής κοινωνίας, να ενσωματωθώ».

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου», λέει η Μάγια. «Θα μάθω τη γλώσσα, θα τελειώσω το σχολείο και ελπίζω να γίνω κομμώτρια, αυτό είναι το όνειρό μου !» Η νεαρή μητέρα κρατάει τρυφερά στην αγκαλιά της το μωρό της όση ώρα μιλάει. «Μόνο ένα πράγμα με τρόμαξε στη διάρκεια του ταξιδιού μας, κι αυτό ήταν η θάλασσα. Ήταν τόσο τρομακτική! Η βάρκα μας έμεινε από καύσιμα μεσοπέλαγα. Ευτυχώς, το λιμενικό μάς έσωσε, δεν θα τους ξεχάσω ποτέ».

«Μόλις φτάσαμε εδώ, οι Έλληνες μάς αγκάλιασαν. Μας έδειξαν αγάπη, στοργή, μας νοιάστηκαν. Τώρα, μπορώ και πάλι να ονειρεύομαι. Στη νέα μας πατρίδα, θα δουλέψω σκληρά για να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο, λατρεύω τη μαγειρική!» αναφέρει ο Μοχάμεντ.

«Είναι καταπληκτικός μάγειρας!» λέει περήφανα η Μάγια για το σύζυγό της. «Ξέρετε, είμαστε από τη Δαμασκό και η κουζίνα εκεί είναι τόσο ιδιαίτερη»!

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιείται από τον ΔΟΜ Ελλάδας.





Link Κειμένου https://greece.iom.int/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82
Ημερομηνία Δημοσίευσης Δεν αναγράφεται
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 312
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ιστορία

PDF Πρωτότυπου