Παρέμβαση στην Ε.Ε. για τα κέντρα φιλοξενίας

Από Trace Project

Κείμενο

04.01.2020



Με επιστολή τους 105 ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. να δράσουν άμεσα προκειμένου να τερματιστεί η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά και η «ομηρία πάνω από 46.000 ανθρώπων» που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, με μέγιστη χωρητικότητα 8.000 ατόμων.

Οι ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες –Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, RenewEurope– επισημαίνουν στην επιστολή τους, την οποία συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Στ. Κούλογλου, «ότι στα υπερπλήρη αυτά κέντρα, οι άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, όπως ασφάλεια, φαγητό, ιατρική περίθαλψη και αποχέτευση». Τονίζουν μάλιστα ότι δεν περιγράφουν απλώς όσα άκουσαν αλλά ότι πολλοί έχουν επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. «Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε σημείο ώστε να έχει εξελιχθεί, πλέον, σε μια ευρείας έκτασης ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη. Κάποιοι από εμάς που επισκεφτήκαμε τα κέντρα φιλοξενίας και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει, νιώθουμε βαθύτατα συντετριμμένοι».

Προσθέτουν μάλιστα ότι η μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα δεν σημαίνει απαραίτητα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εφόσον «τα προσφυγικά camps στην ενδοχώρα της Ελλάδας εμφανίζουν, επίσης, πληρότητα».

Οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους ζητούν την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής με την παροχή στέγης, ιατρικής περίθαλψης και επαρκούς διατροφής μέσω διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Επιμένουν ότι πρέπει να γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού όσων φτάνουν στα νησιά και επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και δηλώνουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων». Ζητούν επίσης να διασφαλιστεί ότι τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται «με επάρκεια από άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους και διερμηνείς και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση αποτελεσματική νομική, ιατρική και ψυχολογική στήριξη και λογοδοσία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ασυνόδευτα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε κάθε μορφής κίνδυνο».

Επισημαίνουν πάντως ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά αποτελεί συνέπεια της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δράσει. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη, την ευθύνη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγουν.





Link Κειμένου https://www.kathimerini.gr/1058793/article/epikairothta/ellada/paremvash-sthn-ee-gia-ta-kentra-filo3enias
Ημερομηνία Δημοσίευσης 4 Ιανουαρίου 2020
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 353
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΔιάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή)
Πηγή Προέλευσης Η Καθημερινή
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου