Φαρχάντ, o μαραθωνοδρόμος

Από Trace Project

Κείμενο

16/11/2017



Ήταν 9:00 το πρωί όταν ακούστηκε ο εναρκτήριος πυροβολισμός και ένα κύμα δρομέων ξεκίνησε από την πόλη του Μαραθώνα για να καλύψει απόσταση 42 χλμ. μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Φαρχάντ, ένας 46χρονος μετανάστης από το Ιράν, ο οποίος είχε όνειρο ζωής να περάσει τη γραμμή τερματισμού του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Προπονούνταν μόνος, καθημερινά και ακατάπαυστα, δείχνοντας αληθινή αφοσίωση στο στόχο και το πάθος του, και την προηγούμενη Κυριακή κατάφερε να τρέξει στον πρώτο του Μαραθώνιο, σε μια πραγματική γιορτή του ανθρώπινου πνεύματος.

Ο ΔΟΜ Ελλάδας υποστήριξε τον 46χρονο μετανάστη με τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό, τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις, καθώς και εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προκειμένου να προετοιμαστεί και να συμμετάσχει στον αγώνα.

Ο Φαρχάντ άρχισε να τρέχει αφότου έφτασε στην Ελλάδα. Το ταξίδι του ήταν μακρύ και δύσκολο – από την Τουρκία στη Λέσβο, στη συνέχεια στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έπειτα στο Ελληνικό στην Αθήνα.

Ξεκίνησε μόνος του την προπόνηση, καλύπτοντας την απόσταση από το Ελληνικό προς την Γλυφάδα και πίσω, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση. Όταν αισθάνθηκε αρκετά δυνατός, συμμετείχε σε δύο Ημιμαραθώνιους (20 χλμ.).

Πήρε μέρος στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας, στις 12 Νοεμβρίου 2017, μαζί με περισσότερους από 50.000 δρομείς από όλο τον κόσμο. Η αποφασιστικότητα του Φαρχάντ ήταν φανερή από την αρχή. «Θα τερματίσω», απάντησε γεμάτος αυτοπεποίθηση όταν του είπαν ότι θα ήταν δύσκολος να τερματίσει και να καλύψει όλη την απόσταση. Και πράγματι, τελείωσε 614ος σε 3 ώρες και 22 λεπτά, εξαντλημένος, αλλά βαθιά υπερήφανος, με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Ο Φαρχάντ ζει με το γιο του στο ανοικτό κέντρο μεταναστών και προσφύγων της Θήβας, το οποίο προσφέρει ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, χάρη στην υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).





Link Κειμένου https://greece.iom.int/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82
Ημερομηνία Δημοσίευσης 16 Νοεμβρίου 2017
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 301
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ιστορία

PDF Πρωτότυπου