Η δεύτερη γενιά δεν είναι μετανάστες

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 17:39, 13 Σεπτεμβρίου 2020 από τον Νικολέττα (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '==Κείμενο== File:Deuteri.jpg|thumb|center|Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με την αρμόδια αν. υπουργό Τ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με την αρμόδια αν. υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην Eπιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ


10.06.2015, 06:33


Δημήτρης Αγγελίδης


Mε ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίζεται σήμερα το πρωί στις 10 η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην αρμόδια Eπιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση επί των άρθρων.

Χτες, στη συζήτηση επί της αρχής, τα δημοκρατικά κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να θεσπιστεί «ιθαγένεια λόγω γέννησης και φοίτησης», υπήρξαν όμως επιφυλάξεις από τη Ν.Δ., το Ποτάμι και τους ΑΝ.ΕΛΛ. σχετικά με την απόδοση ιθαγένειας σε όσους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν γραφτεί στην Α' Δημοτικού. Τα τρία κόμματα αντιπροτείνουν την απόδοση ιθαγένειας μετά την ολοκλήρωση του Δημοτικού.

«Μήνυμα κοινωνικής ένταξης και αποδοχής στους μετανάστες δεύτερης γενιάς» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η αν. υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου και αναφέρθηκε στον στόχο του υπουργείου να είναι το νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση. «Η δεύτερη γενιά δεν είναι μετανάστες. Οι γονείς τους είναι μετανάστες. [...] Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ κερδισμένη εάν εντάξει στον λαό της αυτά τα παιδιά που επιμένουν να ζήσουν εδώ, να σπουδάσουν εδώ, να είναι πολίτες αυτής της χώρας», είπε και προσέθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομοθετικού Εργου έκρινε το νομοσχέδιο απολύτως συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ. Επισήμανε, δε, ότι δεν θα φτάσουν ούτε τις 100.000 τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά που θα τακτοποιηθούν.

«Για μας η απόφαση του ΣτΕ είναι προβληματική και διαφωνούμε. Ομως μια ευνομούμενη πολιτεία θεωρούμε ότι είναι υποχρεωμένη να το σεβαστεί», είπε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Βασιλική Κατριβάνου, που μίλησε για «νομοσχέδιο μετρημένο με ορθό συγκερασμό».

«Η ολοκλήρωση των σπουδών είναι πολύ ασφαλέστερο κριτήριο για την ουσιαστική ενσωμάτωση του παιδιού του αλλοδαπού από ό,τι η πρόθεση των σπουδών», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Ως προς τις διατάξεις που μειώνουν από 10 σε 7 τα χρόνια συνεχούς διαμονής που απαιτούνται για την έκδοση άδειας επί μακρόν διαμονής και για αυτές που διευκολύνουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης, είπε ότι θα λειτουργήσουν σαν «κράχτης» για «παράνομους αλλοδαπούς». Με τον ίδιο ισχυρισμό απέρριψε τη διάταξη που απαγορεύει την απέλαση όποιου υποβάλει καταγγελία για ρατσιστικό έγκλημα ή είναι αυτόπτης μάρτυρας, ζητώντας να αποφασίζει εισαγγελέας.

Στην προσφυγική ροή στα νησιά αναφέρθηκε η εισηγήτρια του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας για ανθρώπους που δεν μπορούν να απορροφηθούν με βιώσιμο τρόπο, όπως και για εικόνες ντροπής που πλήττουν τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία. Επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση του Δημοτικού «το παιδί θα διαμορφώσει μια πολύ πιο συμπαγή ελληνική συνείδηση».

«Πλήρη δικαιώματα για όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάλογα με το καθεστώς νομιμοποίησης των γονιών τους», ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ.

Ολοκλήρωση της φοίτησης στο Δημοτικό, ώστε να μην αδικούνται τα παιδιά των μεταναστών σε σχέση με τα Ελληνόπουλα, ζήτησε ο Νικόλαος Μαυραγάνης από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Θετικά επί της αρχής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Αρβανιτίδης από το ΠΑΣΟΚ, που επέμεινε στην ορθότητα του νόμου Ραγκούση, αναγνώρισε όμως την ανάγκη των περιορισμών που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο, προκειμένου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις του ΣτΕ.

Προσφυγή

Προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του παρόντος νομοσχεδίου προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης και απέδωσε την αυξημένη προσφυγική και μεταναστευτική ροή στα ελληνικά νησιά «σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ήρθε μια κυβέρνηση που έκλεισε τα κέντρα κράτησης και εξήγγειλε πιο χαλαρή νομοθεσία». Για κίνδυνο τζιχαντιστών, διάλυση του ελληνικού έθνους, λαίλαπα λαθροεισβολής και δίκαιο του αίματος που υπερισχύει πάντα κάθε νόμου μίλησε από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Παναγιώταρος.





Link Κειμένου https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/29655_i-deyteri-genia-den-einai-metanastes
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Γλώσσα
Αριθμός Λέξεων Κειμένου
Ρευστός Ρατσισμός
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας
Πηγή Προέλευσης
Συγγραφικές Πληροφορίες
Τροπικότητα ()
Αφηγηματικότητα
Χιούμορ
Κειμενικό Είδος

PDF Πρωτότυπου