Μια "μπλέ κουκίδα" με τεράστιο αντίκτυπο στις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 21:18, 24 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

4 Νοέ 2016

Blue Dot Hub, στο χώρο ανοιχτής φιλοξενίας στ


Κάτω από τη σκιά των δέντρων, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού, μια ομάδα μικρών παιδιών φτιάχνει γιρλάντες, λουλούδια, ζωάκια από χαρτόνι. Λίγο μετά ένας πίνακας στήνεται στο χώρο και αρχίζει το μάθημα ελληνικών, επιστρατεύοντας παιχνίδι και παντομίμα. Από το διπλανό κοντέινερ, που έχει μετατραπεί σε αίθουσα επιτραπέζιων παιχνιδιών, παζλ και κατασκευών, η πεντάχρονη Nadima δείχνει περήφανη τη ζωγραφιά που έφτιαξε για τον νεογέννητο αδελφό της. Η μητέρα της, μαζί με το μωρό, ξεκουράζεται σ΄ έναν ειδικό χώρο για μητέρες και βρέφη όπου δέχεται συμβουλές και φροντίδα για την ίδια και το νεογέννητό της. Σε έναν ακόμη υπαίθριο χώρο μια ομάδα εφήβων αγοριών επαναλαμβάνει δυνατά φράσεις στα αγγλικά, ενώ τα κορίτσια αδημονούν να έρθει η δική τους σειρά.

Μια “Μπλε Κουκίδα”, ευδιάκριτη και εύκολα αναγνωρίσιμη, δεσπόζει στους χώρους αυτού του Κέντρου Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας με τις πολλαπλές δράσεις και υπηρεσίες. Είναι το σήμα κατατεθέν του προγράμματος “Blue Dot Hubs”, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2015 από την Υ.Α., την Unicef και την ICRC με στόχο την προστασία του αυξανόμενου αριθμού παιδιών και γυναικών προσφύγων στην Ευρώπη. Τα πρώτα Κέντρα δημιουργήθηκαν κατά μήκος της Βαλκανικής οδού, με στόχο να παρέχουν ασφαλείς χώρους για ευάλωτες οικογένειες εν κινήσει προς τη Βόρεια Ευρώπη, και ιδίως για τα παιδιά, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Με το κλείσιμο των συνόρων, τα Blue Dots απευθύνονται πλέον στον προσφυγικό πληθυσμό που παραμένει σε χώρες οι οποίες κάποτε αποτελούσαν απλώς σημεία διαμετακόμισης.

“Στόχος του προγράμματος Blue Dot Hubs, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να παρέχει ένα πακέτο τυποποιημένων, συνεκτικών και προβλέψιμων από τους αποδέκτες τους υπηρεσιών, αλλά και προστασία, συμβουλευτική και παιχνίδι. Στο πλαίσιό του λειτουργούν χώροι φιλικοί προς τα παιδιά με ειδικές ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ειδικοί χώροι για μητέρες και βρέφη/νήπια όπου παρέχονται συμβουλές και υποστήριξη για την κύηση, το θηλασμό και την φροντίδα των βρεφών και νηπίων. Λειτουργούν επίσης χώροι ενημέρωσης σχετικά με τις συνθήκες και τα δικαιώματα των προσφύγων, χώροι εξατομικευμένης συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται περιστατικά οικογενειακής, σεξουαλικής και έμφυλης βίας, να παρέχεται βοήθεια σε ψυχιατρικές περιπτώσεις, να στηρίζονται τα ασυνόδευτα παιδιά και να διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση”, εξηγεί η Δώρα Τσοβίλη, Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος Blue Dot της Υ.Α.

Στην Ελλάδα, η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία Blue Dot Ηubs στις δομές του Ελληνικού Ι, Ελληνικού ΙΙΙ και Σχιστού στην Αττική, στις δομές του Χέρσου, της Νέας Καβάλας και την πόλη της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια (Β. Ελλάδα) ήδη παρέχονται οι περισσότερες υπηρεσίες Blue Dot Hub, ενώ γίνονται προσπάθειες να προσφερθούν οι βασικές υπηρεσίες σε Σκαραμαγκά, Αλεξάνδρεια και Λαύριο και να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες.

Το Βlue Dot Hub του Σχιστού, όπου φιλοξενούνται κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες, ήταν από τα πρώτα που δημιούργησε και υλοποιεί η Υ.Α, με βασικούς εταίρους την οργάνωση Save the Children και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχουν αναλάβει όλες τις δράσεις και υπηρεσίες σχετικές με την προστασία μητέρων, βρεφών και παιδιών, λέει ο Δεδούσης Διαούρτας, μέλος του Γραφείου Αττικής της Υ.Α. “Κάτω από την ομπρέλα του Blue Dot Hub έχουν υπαχθεί και παράλληλες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Action Aid που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός που συνδράμει στην αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών, και τα Χωριά SOS που υλοποιούν κάποια εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα. Όλα αυτά είναι μόνο μερικές από τις δράσεις: προχωράμε εντοπίζοντας κενά και κινητοποιώντας δυνάμεις για να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, προσθέτει.


Δίνοντας μια αίσθηση ασφάλειας και ομαλότητας στα παιδιά

“Μοιραζόμαστε πολλές ώρες με τα παιδιά, νιώθουν ότι είμαστε εδώ για να τα στηρίξουμε και μας εμπιστεύονται”, λέει ο Suhail Esmat, υπεύθυνος της Save the Children για το Βlue Dot Hub του Σχιστού. Χάρη στη συστηματική δουλειά της οργάνωσης έχουν εντοπιστεί σε αυτή τη δομή πολλά ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, για τα οποία δρομολογούνται διαδικασίες ειδικής μέριμνας και προστασίας ενώ σε συνεργασία με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού των οικογενειών τους.

Πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Σχιστό έχουν βιώσει κι άλλες τραυματικές εμπειρίες και έχουν στερηθεί την παιδικότητα και την ανεμελιά τους. Η προσπάθεια που γίνεται από το πρόγραμμα Blue Dot Hub είναι να τους προσφερθεί μια αίσθηση ασφάλειας και ομαλότητας μέσα στην αβεβαιότητα στην οποία ζουν. Καθημερινά -εκτός Κυριακής- υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μαθημάτων ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών που γίνονται από εμψυχωτές, ανάμεσά τους παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι ενώ δύο προπονητές έχουν αναλάβει τις αθλητικές δραστηριότητες και στο χώρο λειτουργεί και μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

“Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν τα παιδιά, να τους προσφέρουν μια σταθερή καθημερινότητα και να τα βοηθήσουν να νιώσουν μια θετική προοπτική. Έχει τεράστια σημασία αυτό για παιδιά που για μήνες δεν πάνε σχολείο και διαμένουν σε μια δομή, απομονωμένα, εκτός πόλης, χωρίς να έχουν τίποτα να κάνουν όλη μέρα”, εξηγεί η Ιφιγένεια Μούχτση από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Παιδιών για τον φιλικό προς τα παιδιά χώρο του προγράμματος Blue Dot Hub στο Σχιστό. “Στόχος δεν είναι μόνο η δημιουργική απασχόληση και τα παιχνίδια αλλά και η εκπαίδευση, να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν όσο βρίσκονται εδώ, αλλά και να διδαχθούν τις πρώτες 100-200 λέξεις στα ελληνικά, ώστε να μπορούν να πάνε σχολείο, εφόσον παραμείνουν εδώ”.

Αυτό θα ήθελαν παιδιά σαν την 16χρονη Zohreh. Ελπίζει να πάει στη Γερμανία όπου βρίσκεται ο ανήλικος αδελφός της. Αλλά έως τότε δεν θέλει να χάσει ούτε στιγμή, όπως λέει: “Κάνω πολλές από τις δράσεις που προσφέρονται εδώ. Αλλά από όλα τα μαθήματα, τα αγγλικά είναι το αγαπημένο μου. Για μένα τα αγγλικά είναι ένα πολύτιμο μέσο για να μπορώ να επικοινωνώ αλλά και για το μέλλον μου: θα ήθελα να γίνω διερμηνέας και να βοηθώ πρόσφυγες σαν κι εμένα”.

Της Χριστίνας Πάντζου





Link Κειμένου https://www.unhcr.org/gr/2623-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%ba.html
Ημερομηνία Δημοσίευσης 4 Νοεμβρίου 2016
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 1029
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου