Κοινωνική Υπηρεσία

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 14:20, 22 Αυγούστου 2020 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '==Κείμενο== center|1100px Ιστορία Η Κοινωνική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου γ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

Ιστορία

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ιδρύθηκε από την κυρία Χάρη Μπρισίμη, η οποία υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες που εκπαιδεύτηκαν στον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Από το 1989, το ΕΣΠ προσφέρει αδιάλειπτα κοινωνικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων συνοριακών σημείων, στα νησιά και την ελληνική ενδοχώρα.

Αποστολή και Όραμα

Η αποστολή και το όραμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ είναι να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει την ένταξη των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων, ώστε να μπορέσουν να νιώσουν ότι ανήκουν στην ελληνική κοινωνία και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» του ΕΣΠ άρχισε αμέσως μετά το άνοιγμα των γραφείων του ΕΣΠ και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Κατά μέσο όρο 60 άτομα ημερησίως έρχονται στα γραφεία του ΕΣΠ μέσω της Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής μας για να ενημερωθούν και να κλείσουν ραντεβού με τους κοινωνικούς μας λειτουργούς μαζί και με έναν δικηγόρο. Το ΕΣΠ δίνει έμφαση σε μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία προβλέπει ότι όλοι οι νέοι πρόσφυγες αξιολογούνται κατά κανόνα από μια ομάδα που αποτελείται από έναν δικηγόρο ειδικό σε θέματα προσφύγων, έναν κοινωνικό λειτουργό και ένα διερμηνέα, οι οποίοι θα συντονίσουν το «πακέτο» αρωγής που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος.


Οι πρόσφυγες που επιθυμούν να πάνε στο Διαπολιτισμικό Κέντρο του ΕΣΠ «Πυξίδα», βρίσκουν έναν φιλόξενο και ασφαλή χώρο για να ξεκινήσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την ένταξη, μέσω της εγγραφής τους σε μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, μαθήματα δεξιοτήτων και ψυχαγωγικά προγράμματα. Επιπλέον, όταν οι πρόσφυγες είναι έτοιμοι και ικανοί για έμμισθη εργασία διασυνδέονται με το γραφείο Απασχόλησης του ΕΣΠ το οποίο συνεργάζεται στενά με ένα ευρύ δίκτυο εργοδοτών οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν δουλειές και προγράμματα καθοδήγησης σε πρόσφυγες που αναζητούν εργασία.


Συνοπτικά, οι Κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΣΠ, είναι οι εξής:

  • Ενημέρωση και αρωγή σε πολλές γλώσσες σχετικά με την στέγαση των προσφύγων, ανταπόκριση σε επείγουσες ανάγκες (τρόφιμα/ρουχισμός/φάρμακα) και κοινωνικές παροχές.
  • Συνοδεία και πρακτική βοήθεια σε ιατρικά και νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά.
  • Ραντεβού με κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης συμβουλευτικής και βοήθειας στη συμπλήρωση εντύπων.
  • Εντατικά ψυχοκοινωνικά προγράμματα για πρόσφυγες θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτους ανηλίκους, ανθρώπους υπό κράτηση, θύματα ποινικών εγκλημάτων, οικογενειακής και έμφυλης βίας.
  • Συμβουλευτική για την εργασιακή απασχόληση των προσφύγων και παραπομπές σε εγχώριες θέσεις εργασίας.
  • Εκπαιδευτική συμβουλευτική προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης πρακτικής βοήθειας με εγγραφές των παιδιών στα σχολεία.
  • Δωρεάν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών και μια ευρεία γκάμα από ομάδες και δραστηριότητες που απευθύνονται σε οικογένειες προσφύγων για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οικογένειες και παιδιά.
  • Παιδική και οικογενειακή ψυχολογική συμβουλευτική για ευάλωτα παιδιά και οικογένειες.





Link Κειμένου https://www.gcr.gr/el/emeis-kai-to-ergo-mas/poio-eimaste-2/koinoniki-ypiresia
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Γλώσσα
Αριθμός Λέξεων Κειμένου
Ρευστός Ρατσισμός
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας
Πηγή Προέλευσης
Συγγραφικές Πληροφορίες
Τροπικότητα ()
Αφηγηματικότητα
Χιούμορ
Κειμενικό Είδος

PDF Πρωτότυπου