Η ρητορική περί «λαθρομεταναστών» οπλίζει τα τάγματα εφόδου της Ακροδεξιάς

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 12:46, 20 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

07.02.20

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ / Παπαγιάννης Κώστας (/editor/31552)


Παρέμβαση του Ν. Βούτση στη Βουλή κατά Βελόπουλου - Ο πρ. πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές να διαβάσουν την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα

«Μην δίνουμε με τη ρητορική μας εδώ μέσα τροφή σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα» κάλεσε ο Νίκος Βούτσης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της ξενοφοβικής ρητορικής που ακούγεται και στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής «σήκωσε το γάντι» της πρόκλησης του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος αναπαρήγαγε το σόφισμα «όποιος είναι φιλάνθρωπος να πάρει τους πρόσφυγες σπίτι του». Ο Ν. Βούτσης επισήμανε την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στη Λέσβο και σημείωσε ότι εκφράσεις όπως το «θα χυθεί αίμα» που ακούστηκε πρόσφατα στην Βουλή από βουλευτή της Ελληνικής Λύσης είναι επικίνδυνες.

«Το 'θα χυθεί αίμα' όταν ακούγεται μέσα στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου βρίσκει αυτιά που το ακούν, είτε επειδή είναι σαλεμένα μυαλά είτε διότι έχουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Είναι επικίνδυνα πράγματα» υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης παρατηρώντας δηκτικά ότι «δεν είμαστε πάνελ, δεν είμαστε παρουσιαστές, δεν είναι κανάλια». Ζήτησε να γίνει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων και «να φύγουμε από τις προτροπές, τις έμμεσες προτροπές, το χάιδεμα των αυτιών για βία». Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να διαβάσουν την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

«Λαμπερή εικόνα» το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι «η ελληνική κοινωνία από τη δεκαετία του 1990 και του 2000 φιλοξένησε και ενσωμάτωσε σε διαφορετικές τότε συνθήκες περίπου 600.000 κυρίως γείτονες». Πρόσθεσε ότι «και μέσα στην κρίση τα κύματα αλληλεγγύης όλων των ανθρώπων των ευαίσθητων του δημοκρατικού τόξου και στα νησιά μας και στον ηπειρωτικό κορμό ήταν εξαιρετικά μεγάλα». Τόνισε δε ότι όλο αυτό το κύμα αλληλεγγύης «υπήρξε πραγματικά για τη χώρα μας μια λαμπερή σε διεθνές επίπεδο παρουσία και εικόνα».

Ο Κ. Βελόπουλος απέρριψε την όποια σύνδεση του κόμματός του με τα τάγματα εφόδου, επέμεινε όμως στην ξενοφοβική του ρητορική. Όπως συνήθως, ο Κ. Βελόπουλος απάντησε στην κριτική που δέχτηκε με επίκληση της... ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και της επί χρόνια παραμονής του ως «νόμιμου» μετανάστη στη Γερμανία.





Link Κειμένου https://www.avgi.gr/article/10842/10689498/e-retorike-peri-lathrometanaston-oplizei-ta-tagmata-ephodou-tes-akrodexias
Ημερομηνία Δημοσίευσης 7 Φεβρουαρίου 2020
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 378
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή)
Πηγή Προέλευσης H Αυγή
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου