Οι μετανάστες είναι ισότιμοι πολίτες, όχι αντικείμενα καταστολής

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 18:43, 20 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

11.07.19



Αντιδράσεις από οργανώσεις

Τον προβληματισμό της εκφράζει η οργάνωση Generation 2.0 RED για τη συγχώνευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως σημειώνουν, κατά την προεκλογική περίοδο λίγα ακούστηκαν συνολικά σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων και η όποια συζήτηση σχετικά με το μεταναστευτικό έγινε με φόντο τη διαφύλαξη των εθνικών συνόρων. «Για τον λόγο αυτό μάλιστα συντάξαμε ερωτηματολόγιο σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων το οποίο και απευθύναμε στα υποψήφια κόμματα. Οι αποκρίσεις ήταν ελάχιστες και το κυβερνών κόμμα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι «δύο μέρες μετά τις εκλογές, η σύνδεση της μεταναστευτικής πολιτικής με τη δημόσια τάξη δίνει έναν σαφή συμβολισμό στη μετανάστευση και δεν αφήνει πολλά περιθώρια υποθέσεων για τον προσανατολισμό που θα ακολουθηθεί στον τομέα αυτό. Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για το μεταναστευτικό ως πρόβλημα επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο συμβολισμό. Δηλαδή, επιβεβαιώνουν μια διάθεση αντιμετώπισης του μετανάστη και του πρόσφυγα ως μια πιθανή απειλή για το κοινωνικό σύνολο, η οποία πρέπει να κατασταλεί».

«Οι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες τουλάχιστον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και στον πλούτο αυτής της χώρας. Στα χρόνια αυτά έχουν γίνει αγώνες και σημαντικά βήματα, ώστε, εκτός από υποχρεώσεις, να κατοχυρώσουν κάποια δικαιώματα στην Ελλάδα με σαφή περιθώρια βελτίωσης» υπενθυμίζει η οργάνωση, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής ένταξης που θα αντιμετωπίζει τους πολίτες τρίτων χωρών όχι ως αντικείμενα καταστολής, αλλά ως ισότιμους πολίτες με κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία χρήζουν διαφύλαξης και επέκτασης».

HRW: "Σταματήστε την κράτηση ανηλίκων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά"

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) απηύθυνε χθες ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας τον τερματισμό της κακομεταχείρισης των ασυνόδευτων παιδιών, των άλλων αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, όπως και των παιδιών με αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ζητά από τη νέα κυβέρνηση να τερματίσει «την παράνομη πρακτική της κράτησης ασυνόδευτων παιδιών με τη λεγόμενη προστατευτική κράτηση σε κελιά αστυνομικών τμημάτων και προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη τη χώρα» και να βρει χώρους σε ανοιχτές εγκαταστάσεις με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να σταματήσει την πολιτική περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να διατάξει την άμεση παύση των επαναπροωθήσεων και άλλων επιστροφών στην Τουρκία από την περιοχή του Έβρου. Επίσης, προτρέπει την κυβέρνηση να σταματήσει την ιδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρίες και να διασφαλιστεί η συστηματική μετάβαση στην οικογενειακή φροντίδα και την ανεξάρτητη διαβίωσή τους.

Τέλος, οι επιμελητές ανηλίκων διαμαρτύρονται με ανακοίνωσή τους για την υπαγωγή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ζητούν να παραμείνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.





Link Κειμένου http://www.avgi.gr/article/10836/10042971/oi-metanastes-einai-isotimoi-polites-ochi-antikeimena-katastoles
Ημερομηνία Δημοσίευσης 11 Ιουλίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 438
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή)
Πηγή Προέλευσης H Αυγή
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου