Η αποσυμφόρηση περιοχών προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 19:13, 20 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

17.05.16



Ο στόχος της αποσυμφόρησης των περιοχών εκτός κέντρων φιλοξενίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον οδικό χάρτη της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό, παρά το γεγονός...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ


Ο στόχος της αποσυμφόρησης των περιοχών εκτός κέντρων φιλοξενίας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον οδικό χάρτη της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν δεχθεί, ως όφειλαν, πρόσφυγες μέσω προγράμματος μετεγκατάστασης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα.

Επιπλέον παρατηρούνται καθυστερήσεις και στο επίπεδο της αποστολής ειδικών τεχνοκρατών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα υπουργών με επικεφαλής τον Δημήτρη Βίτσα, που έχει αναλάβει τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εξακολουθεί να εργάζεται βάσει των συμφωνηθέντων εν όψει των δυσκολιών του καλοκαιριού.

Άλλωστε ο Δημήτρης Βίτσας χθες συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας γύρω από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων που βρίσκονται στην Περιφέρεια.

Συνολικότερα τις επόμενες ημέρες υπολογίζεται ότι θα πληθύνουν οι αποχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις περιοχές της Ειδομένης, του Ελληνικού και του Πειραιά. Μάλιστα αναφορικά με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας υπάρχουν εκτιμήσεις πως σύντομα θα φύγουν περί τα 1.000 άτομα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες για την κάλυψη θέσεων που θα αφορά στο σύνολο των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Έχει δε τεθεί και το ζήτημα της ανακατασκευής των δομών σε πέντε κέντρα. Στις προτεραιότητες αυτές της ημέρες βρίσκεται και η αναπροσαρμογή της σίτισης, καθώς την 1η Ιουνίου ξεκινά το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους κι έτσι θα πρέπει να γίνουν οι μετατροπές στο φαγητό.

Ένα «ελληνικό πρόγραμμα φιλοξενίας» προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, το οποίο θα «τρέχει» παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εξετάζει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η ανάγκη γι' αυτό το πρόγραμμα προκύπτει λόγω των φαινομένων καθυστέρησης που παρατηρούνται από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας.

Το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση προβλέπει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα, πλην της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Από τα κονδύλια της Ε.Ε. θα πληρώνονται τα έξοδα όπως το ενοίκιο τω διαμερισμάτων, η σίτιση των προσφύγων και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Προτεραιότητα φιλοξενίας στα διαμερίσματα θα έχουν οικογένειες με παιδιά.

Τα διαμερίσματα θα επιλεγούν κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, συνεργασίας με τους ΟΤΑ, αλλά και με άλλους τρόπους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το συμβόλαιο ενοικίασης θα διαρκεί έναν χρόνο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στο διαμέρισμα θα μένει όλο το διάστημα η ίδια οικογένεια, καθότι εκφράζεται η εκτίμηση πως θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε.





Link Κειμένου https://avgi.gr/article/10842/6529134/e-aposymphorese-periochon-proteraioteta-gia-ten-kybernese
Ημερομηνία Δημοσίευσης 17 Μαΐου 2016
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 454
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή)
Πηγή Προέλευσης H Αυγή
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου