Αμίρ, Αχμάντ & Ραντ

Από Trace Project

Κείμενο


Εδώ και έναν μήνα, η 28χρονη Αμίρ από το τη Συρία έμαθε ότι η οικογένειά της επιλέχθηκε για μετεγκατάσταση στη Γερμανία.

Η Αμίρ άφησε την πατρίδα της, το Χαλέπι, μαζί με το σύζυγό της, τον Αχμάντ και την τετράχρονη κόρη τους, Ραντ, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο – η μητέρα της είναι ακόμα παγιδευμένη εκεί. Στις 13 Μαρτίου 2016 η οικογένεια έφτασε στη Χίο με μια πλαστική βάρκα και σύντομα βρέθηκε στα Διαβατά ελπίζοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Αφού έκαναν αίτηση για άσυλο, μετακόμισαν σε διαμέρισμα και μπήκαν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται από τον ΔΟΜ. Κατά τη διάρκεια των τυπικών ιατρικών εξετάσεων εντοπίστηκε ότι ο Αχμάντ πάσχει από βαρύ καρδιακό νόσημα. Ο Άχμαντ, μαραγκός στο επάγγελμα, παραπονιόταν για πόνους στο στήθος από τότε που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη αλλά στο νοσοκομείο που επισκέφτηκε του είπαν ότι η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία. Η Αμίρ πιστεύει ότι ο πόλεμος και οι ταλαιπωρίες του ταξιδιού προκάλεσαν το καρδιακό πρόβλημα του 31χρονου συζύγου της.

Σήμερα, προτεραιότητα της Αμίρ είναι η καρδιοχειρουργική επέμβαση που θα γίνει στο σύζυγό της: «στο νοσοκομείο στην Αθήνα μάς πρότειναν να χειρουργηθεί εδώ αλλά αποφασίσαμε να γίνει η επέμβαση στη Γερμανία, αφού έτσι κι αλλιώς θα μετακομίσουμε εκεί». Η Γερμανία είναι η γη της επαγγελίας για χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο η Αμίρ δεν τους συμμερίζεται: «για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα να πάμε στη Σουηδία ώστε να συνεχίζω τις σπουδές μου στη βιολογία». Δεν γνωρίζει ακόμα σε ποια πόλη η οικογένειά της θα βάλει τα θεμέλια για τη νέα της ζωή: «θα το μάθουμε σήμερα, στη συνεδρία πολιτισμικού προσανατολισμού του ΔΟΜ. Το μόνο που θέλω είναι να φτάσουμε, να αποκατασταθεί η υγεία του συζύγου μου, να μάθω τη γλώσσα και να βρω δουλειά». Η Αμίρ δεν σπατάλησε το χρόνο της στην Ελλάδα: έκανε μαθήματα ελληνικών (ήδη μιλάει άπταιστα αγγλικά) και συνεργάστηκε, μάλιστα, με το περιοδικό Time σε ρεπορτάζ για την Ελλάδα: «παρείχα υπηρεσίες μετάφρασης αλλά σιγά-σιγά ανέλαβα και άλλες αρμοδιότητες. Μου άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία κι ελπίζω να συμβάλει ώστε να βρω δουλειά στη Γερμανία».





Link Κειμένου https://greece.iom.int/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82
Ημερομηνία Δημοσίευσης Δεν αναγράφεται
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 345
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών)
Διάκριση (Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ιστορία

PDF Πρωτότυπου