Ε.Ε.: «Ουδέν κακόν» με τους πρόσφυγες

Από Trace Project

Κείμενο

Η Κομισιόν «βλέπει ανάπτυξη μέσω προσφυγικού, αλλά δεν προσφέρει λύσεις AP Photo/Ronald Zak


05.11.2015, 16:13


Περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες/πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2017 όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν αναφορικά με τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει αξιωματούχος της Κομισιόν, η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα δώσει μία μικρή ώθηση στην συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ίσως αποτελέσει αντιστάθμισμα στην αυξανόμενη επιθετικότητα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τις πολιτικές πιέσεις για το ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι αφίξεις το 2015 θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, 1,5 εκατ. θα έλθουν το 2016 με το ποσοστό να πέφτει στις 500.000 το 2017.

Αυτό θα σημάνει και μία αύξηση στον πληθυσμό της Ευρώπης της τάξης του 0,4%, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για εκείνους που δικαιούνται άσυλο.

Άλλωστε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, δήλωσε ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. «Θα υπάρξει ένας μικρός, αλλά θετικός αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ε.Ε.» δηλώνει ο Μοσκοβισί και προσθέτει «αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,2-0,3% το 2017».

Η άφιξη προσφύγων και μεταναστών θα φέρει μια βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας των αυξημένων κυβερνητικών δαπανών για εκείνους που ζητούν άσυλο, αλλά και μεσοπρόθεσμα θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των εργατών.

Τα αποτελέσματα από την άφιξη του τεράστιου αριθμού προσφύγων στην Ευρώπη θα είναι πιο σημαντικά για τις χώρες υποδοχής και εξαρτάται από τις πολιτικές ενσωμάτωσης που θα εφαρμοσθούν, πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές αντιμάχονται μία σειρά προκαταλήψεων και συνεπικουρούν την πολιτική του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες.

Το Βερολίνο «τρίβει τα χέρια του» Αντίστοιχες μελέτες έχει πραγματοποιήσει και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών το οποίο προβλέπει ότι σε πέντε με επτά χρόνια ένας πρόσφυγας θα προσφέρει στη Γερμανία περισσότερα από όσα κοστίζει.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου, σημείωνε προ ημερών ότι οι πρόσφυγες θα έχουν σύντομα δικό τους εισόδημα και θα ενισχύσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων, ωστόσο, δεν παραλείπει να... εκτιμήσει ότι οι Γερμανοί είναι πιο παραγωγικοί από τους πρόσφυγες.

«Αρχικά μόλις 250.000 πρόσφυγες θα μπουν του χρόνου στην αγορά εργασίας. Με δεδομένο ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 6% και οι κενές θέσεις εργασίας πάνω από 600.000 αυτό είναι διαχειρίσιμο. Εξάλλου η οικονομική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι και στο παρελθόν τα μεταναστευτικά κύματα δεν είχαν καμία ή πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίες και τους μισθούς» σημειώνει ο Φράτσερ θέλοντας να καθησυχάσει και τους Γερμανούς εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, πάντως, έχουν αρχίσει και ακούγονται κριτικές φωνές, οι οποίες επισημαίνουν ότι το Βερολίνο ενδέχεται να προβεί σε «διαλογή» προσφύγων/μεταναστών, να κρατήσει εκείνους που εκτιμά ότι είναι πιο καταρτισμένοι και να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί τους υπόλοιπους.

Τι θα γίνει με τους 160.000 ανθρώπους; Οι αριθμοί, πάντως, είναι αμείλικτοι και πέρα από τις εκτιμήσεις, τις αναλύσεις και τις τελετές υπάρχουν ακόμη 160.000 πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν να μετεγκατασταθούν και παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Από τους 160.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 116. Οι 30 από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο και οι 86 από την Ιταλία σε Σουηδία και Φινλανδία.

Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, μόνο δεκαπέντε χώρες έχουν προσφέρει καταλύματα για τη μετεγκατάσταση 2.314 ανθρώπων.





Link Κειμένου https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/47252_ee-oyden-kakon-me-toys-prosfyges
Ημερομηνία Δημοσίευσης 5 Νοεμβρίου 2015
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 544
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή)
Πηγή Προέλευσης Εφημερίδα των Συντακτών
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου