Πρόσφυγες και μετανάστες αντιμέτωποι με «τα σύνορα του μυαλού μας»

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 12:49, 19 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο


01.07.2017, 06:00


Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος


«Τα πιο επικίνδυνα σύνορα είναι αυτά που χαράσσουμε στο μυαλό μας», είναι το μήνυμα της καμπάνιας Stop Mind Borders για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς.

Η καμπάνια, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΔΟΜ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, περιλαμβάνει σύντομα σποτάκια με θέμα τον ρατσισμό και τα στερεότυπα που αντιμετώπισαν οι Ελληνες της διασποράς και αποτελούν πραγματικές ιστορίες.

Αφού προβλήθηκαν πρώτη φορά τα βίντεο, ανάμεσα στα οποία η ιστορία ενός εφήβου στη Γαλλία, μιας εργαζόμενης γυναίκας στη Γερμανία και ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου στον Καναδά, τον λόγο πήρε ο πατήρ Αντώνιος Μουτιάμπα, από την Ουγκάντα, που γνωρίζει τον Γιάννη Μουζάλα από την εποχή που υπηρετούσε σε αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα του.

Ο πατήρ Αντώνιος ήρθε στα 16 του στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας και την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης προτού επιστρέψει στην Ουγκάντα ύστερα από 20 χρόνια: «Για να είσαι μετανάστης δεν φτάνει να έχεις δουλειά και χαρτιά. Πρέπει να ενσωματωθείς, οι άνθρωποι να σε αγκαλιάσουν. Μέχρι και ο Ιησούς ήταν μετανάστης. Η Ελλάδα με αγκάλιασε. Να συνεχίσετε να δίνετε αγώνα και την αγάπη σας για τους πρόσφυγες», είπε.

Για τον επικεφαλής του ΔΟΜ, κ. Εσδράς, σημασία έχει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα να ενταχθούν πλήρως και να αποφύγουν την γκετοποίηση.

Υπενθύμισε ότι το γραφείο της οργάνωσης στην Ελλάδα άνοιξε το 1952 για να βοηθήσει τους Ελληνες να μεταναστεύσουν σε υπερπόντιες χώρες.

«Με τον τρόπο που φερθήκαμε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες κερδίσαμε την αξιοπρέπεια και δείξαμε ότι έχουμε κι εμείς αξιοπρέπεια.

Δεν διαχωρίζω πρόσφυγα και μετανάστη. Δεν είναι ο ένας αθώος, ο άλλος ένοχος.

Πρέπει να εξοικειωθούμε με την έννοια του μετανάστη, όχι μόνο του πρόσφυγα, έχουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον όρο μετανάστης και να κρυβόμαστε χαρακτηρίζοντάς τους όλους πρόσφυγες», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μουζάλας, που υπερασπίστηκε τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς κατά την άποψή του βοήθησε στη μείωση των ροών, με την κρίση να μην έχει τελειώσει.





Link Κειμένου https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/115822_prosfyges-kai-metanastes-antimetopoi-me-ta-synora-toy-myaloy-mas
Ημερομηνία Δημοσίευσης 1 Ιουλίου 2017
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 369
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή)
Πηγή Προέλευσης Εφημερίδα των Συντακτών
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου