Φτιάχνουν όπλα, προκαλούν προσφυγιά, αλλά αρνούνται τους πρόσφυγες

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 22:36, 28 Σεπτεμβρίου 2020 από τον Anthi Douka (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '==Κείμενο== 09:36 | 30 Σεπ. 2019 Τελευταία ανανέωση 11:07 | 30 Σεπ. 2019 center Μια ιστορική ομιλ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

09:36 | 30 Σεπ. 2019 Τελευταία ανανέωση 11:07 | 30 Σεπ. 2019

Μια ιστορική ομιλία απηύθυνε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος που έβαλε κατά των χωρών που εξάγουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε πολέμους, αλλά αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες όταν εγκαταλείπουν τις χώρες όπου μαίνονται οι πόλεμοι.

«Οι πόλεμοι πλήττουν μόνο κάποιες χώρες του κόσμου, όμως τα όπλα με τα οποία γίνονται παράγονται και πωλούνται από άλλες χώρες, που εμφανίζονται κατόπιν απρόθυμες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που δημιουργούν οι συρράξεις», σημείωσε συγκεκριμένα ο Πάπας, στο κήρυγμά του ενώπιον 40.000 καθολικών πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου χθες, κι ενώ η ρωμαιοκαθολική εκκλησία εόρτασε τη δική της Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είπε επίσης ότι οι ηγέτες των κρατών του κόσμου γίνονται ολοένα πιο «ελιτιστές και σκληροί έναντι των αποκλεισμένων» και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον των χριστιανών να φροντίζουν όλους όσοι αφέθηκαν πίσω από την «κουλτούρα της απόρριψης των αχρήστων» που ριζώνει στην κοινωνία.

«Αυτό σημαίνει να είσαι γείτονας όλων αυτών που υφίστανται κακομεταχείριση, που εγκαταλείπονται στους δρόμους του κόσμου μας, να καταπραΰνεις τις πληγές τους, να τους πηγαίνεις στο πλησιέστερο καταφύγιο όπου μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους», εξήγησε. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιδεικνύει αδιαφορία μπροστά στην «παγερή απομόνωση, την περιφρόνηση και τις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δεν είναι “ δικοί μας”», συνέχισε ο Φραγκίσκος.


Στη χθεσινή λειτουργία ήταν παρόντες πολλοί μετανάστες και στελέχη οργανώσεων που τους προσφέρουν βοήθεια. Ακούστηκαν εξάλλου κατά τη διάρκειά της αφρικανική, ισπανική και πορτογαλική μουσική, πέρα από την παραδοσιακή εκκλησιαστική μουσική.

Ο 82χρονος Aργεντινός προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, οι γονείς του οποίου ήταν Iταλοί μετανάστες, έχει μετατρέψει την υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφύγων σε κεντρική θεματική του ποιμαντικού του λόγου και επικρίνει με σφοδρότητα την πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και των ευρωπαίων πολιτικών που έχουν υιοθετήσει αντιμεταναστευτική ρητορική.

Στο τέλος της λειτουργίας ο Ποντίφικας συνοδευόμενος από 4 μετανάστες παρουσίασε ένα νέο γλυπτό του Καναδού καλλιτέχνη Τίμοθι Σμαλτς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αφιερωμένο στους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι το πρώτο που τοποθετείται στην πλατεία εδώ και 400 χρόνια.





Link Κειμένου https://tvxs.gr/news/kosmos/ftiaxnoyn-opla-prokaloyn-prosfygia-alla-arnoyntai-toys-prosfyges
Ημερομηνία Δημοσίευσης
Γλώσσα
Αριθμός Λέξεων Κειμένου
Ρευστός Ρατσισμός
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας
Πηγή Προέλευσης
Συγγραφικές Πληροφορίες
Τροπικότητα ()
Αφηγηματικότητα
Χιούμορ
Κειμενικό Είδος

PDF Πρωτότυπου