Πρακτικά ανέφικτη επί πέντε μήνες η πρόσβαση αιτούντων άσυλο στην Υγεία

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 13:19, 19 Ιουνίου 2021 από τον Νικολέττα (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

18 Δεκεμβρίου 2019


«Πέντε μήνες μετά την ανάκληση της εγκυκλίου σχετικά με την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους με έγγραφο του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και δύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4369/2019 Περί Διεθνούς Προστασίας, τα διοικητικά εμπόδια στην αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αιτούντες διεθνή προστασία και τους αλλοδαπούς, ιδίως ανηλίκους (συνοδευόμενους ή ασυνόδευτους) παραμένουν» τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,



Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση της προηγούμενης εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς. Η προηγούμενη εγκύκλιος η οποία και καταργήθηκε διευκόλυνε τους μετανάστες, τους αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να λάβουν ΑΜΚΑ. Η διαδικασία διευκόλυνε την ενσωμάτωση αυτών των κατηγοριών στην ελληνική κοινωνία καθώς τους παρείχε πρόσβαση σε μια σειρά δικαιωμάτων, όπως η υγεία, η παιδεία και η εργασία.

Με τη νέα εγκύκλιο, παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και εκείνων που ενδέχεται να βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν θα έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια εγκύκλιος προβλέπει αντίστοιχες τύχες και για «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας». Σημειώνεται πως το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Πριν από μερικές μέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της θα προσφέρουν περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα κι αν δεν έχουν ΑΜΚΑ, παίρνοντας έτσι θέση για περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με καρκινοπαθείς πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις χημειοθεραπείες τους, επειδή δεν τους έχει χορηγηθεί το νέο προσωρινό ΑΜΚΑ (Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών – ΚΥΠΕ). Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας».

«Προβλήματα στη χορήγηση ΑΜΚΑ και στην πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες για τους αιτούντες διεθνή προστασία προϋπήρχαν, ωστόσο, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές η πρόσβαση στην υγεία των αιτούντων διεθνή προστασία είναι πρακτικά ανέφικτη» προσθέτουν και συνεχίζουν λέγοντας:

«Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτούντες άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με το άρθρο 33 ν. 4368/2016 και την ΚΥΑ Α3γ/25132/4.4.2016 (ΦΕΚ Β 908), περιλαμβάνονται στους δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης.

Ο Νόμος 4369/2019 προβλέπει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Η διάταξη αυτή βρίσκεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από την 01-11-2019. Ωστόσο, απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ από 5 συναρμόδια υπουργεία, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί.

Η παρούσα κατάσταση χρήζει άμεσης επίλυσης και εκθέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ελλείψεις του συστήματος υποδοχής τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στα νησιά του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης στην υγεία των αιτούντων διεθνή προστασία αποτελεί υποχρέωση των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις δηλώνουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων παιδιών από τις υπηρεσίες υγείας και καλούμε σε κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 19/12 στις 12.00 στην αίθουσα του 3ου ορόφου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ακαδημίας 20), με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την ισχύουσα κατάσταση και τις επιπτώσεις που έχει η άρνηση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.


Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες»





Link Κειμένου https://thepressproject.gr/praktika-anefikti-epi-pente-mines-i-prosvasi-etounton-asylo-stin-ygia/
Ημερομηνία Δημοσίευσης 18 Δεκεμβρίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 608
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Αποκλειστικά Διαδικτυακής Ειδησεογραφίας/Ενημέρωσης)
Πηγή Προέλευσης thepressproject.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου