Συνεδρίαση Μ' 31.10.19, σελ. 4057

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 18:06, 25 Απριλίου 2021 από τον Νικολέττα (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '==Κείμενο== '''ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ''' '''ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Μ’''' '''Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019''' '''ΘΕΜΑΤΑ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Μ’

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

3. Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις», σελ. 4003 – 4120


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές είμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά σημαντικό, κατά την άποψή μου, το οποίο χειρίζεται ένα θέμα τεράστιας σημασίας για την χώρα.

Θα μου επιτρέψετε μια ειδική ευαισθησία, γιατί ο νομός μου, η Σάμος, έχει πληγεί σε τέτοιον βαθμό από τον εγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών και άλλων, που διαταράσσεται και διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή. Αυτό ισχύει, βέβαια, για τη Λέσβο, για τη Χίο και όλα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μετανάστευση δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι τόσο παλιό όσο η εμφάνιση του ανθρωπίνου είδους, του είδους μας. Από την προϊστορία, δηλαδή, από την εμφάνιση του έμφρονος ανθρώπου, του homo sapiens, στις κοιλάδες και στις στέπες της Ανατολικής Αφρικής, η μετανάστευση αρχικά για λόγους επιβίωσης ακολούθως για πολιτικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη και συνυφασμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου.

Η χώρα μας έχει βιώσει την μετανάστευση και την προσφυγιά σε όλη τη διάρκεια και τη διαδρομή των αιώνων. Τι να πω; Από τη σταφιδική κρίση τον 19ο αιώνα όπου έφυγαν από την πατρίδα μας πολλοί ζητώντας άσυλο σε άλλες χώρες, κυρίως της Δύσης, τη Μικρά Ασία, την τεράστια μετανάστευση για να σωθούν οι ομογενείς μας από τους Τούρκους και βέβαια, σήμερα όπου έχουμε τα τελευταία χρόνια την πολύ πιο οδυνηρή μετανάστευση των νέων ανθρώπων, που ζητούν φωλιά και κατανόηση και εργασία και επιστημονική δράση στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης.

Ως ένα έθνος που έχει βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις έχουμε μνήμες και ξέρουμε να δείχνουμε ανθρωπιά και κατανόηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που περνούν τα σύνορά μας θαλάσσια και στεριανά. Η αναγνώριση και η προστασία των προσώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία είναι από την αρχαιότητα ανθρωπιστική πράξη. Θυμίζω τι λέει ο Αισχύλος στις Ικέτιδες, ότι: «τις θυσίες εκείνου που ευσπλαχνίζεται τον ικέτη, οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άντρα». Το τονίζω σε απάντηση των πρόσφατων άθλιων –τα χαρακτήρισε «σκουπίδια» πολύ εύστοχα ο κ. Χρυσοχοΐδης- δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα μας –αν είναι δυνατόν!- πυροβολεί, πνίγει και απωθεί τους μετανάστες.

Αναγνωρίζουμε ότι είναι μέρος της εξέλιξης του ανθρωπίνου γένους η μετανάστευση, όμως γενικά πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του ζωτικού χώρου, του κεκτημένου της κάθε χώρας και της δικής μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κάθε χώρα έχει τα δικά της σύνορα, τα δικά της ήθη, έθιμα, τους δικούς της γραπτούς και άγραφους νόμους. Δεν είναι όλοι οι αιτούντες άσυλο πολιτικοί μετανάστες.

Αξίζει να αναφέρω ότι το 2019 έφτασαν στην Ελλάδα πάνω από πενήντα τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Από αυτούς σαράντα δυο χιλιάδες μπήκαν από τη θάλασσα στα νησιά και οι υπόλοιποι από τη στεριά. Και βέβαια σήμερα η πρώτη χώρα σε αριθμούς προσέλευσης, όπως ξέρουμε, δεν είναι η Συρία αλλά το Αφγανιστάν.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρό-εδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ)

Το νομοσχέδιο αυτό, σταχυολογώντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα άρθρα 39, 47, 59 και 60 προβλέπει τον πραγματικό σεβασμό αυτών που ζητούν άσυλο, τόσο των ενηλίκων όσο των ανηλίκων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, και δεν διακηρύττει νομοθετικά –με όλο τον σεβασμό- όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά με ειδικά μέτρα και συγκεκριμένα θα προστατεύσει και θα ελέγξει το θέμα αυτό της μετανάστευσης. Η Κυβέρνηση, όπως ανέλυσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει και είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στα άρθρα 51 και 52 που σχετίζονται με την εκπαίδευση -που είναι σημαντικό- αυτών που αιτούνται άσυλο, ενώ το άρθρο 55 αναφέρεται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αυτό.

Μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρακτική ήταν όταν μιλάμε για δικαιώματα αυτών των ανθρώπων να μιλάμε μόνο για δικαιώματα, αλλά τώρα τίθεται και το ζήτημα των υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στην πατρίδα μας. Βέβαια, απαιτείται ένα νομικό πλαίσιο που αποκλείει την εκχώρηση ασύλου σε όσους δεν τηρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφύγων, ενώ καθορίζονται οι προϋποθέσεις παροχής διεθνούς προστασίας, όπως αναφέρεται στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου.

Βέβαια, το νομοσχέδιο στοχεύει στην αποσυμφόρηση των νησιών και στην προστασία των ανθρώπων από τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, καθίσταται σαφές ότι μπαίνουν κανόνες συγκεκριμένοι, που οφείλουν να είναι σεβαστοί και να τηρούνται από κάθε πλευρά. Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμαστε να ψηφίσουμε αυτό το σχέδιο νόμου.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω.

Άκουσα τον ειδικό αγορητή του Κινήματος Αλλαγής το πρωί, ο οποίος είπε ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τους πρόσφυγες. Ναι, να συνηθίσουμε να ζούμε αλλά όλοι μαζί, όλη η χώρα, όλοι οι Έλληνες. Θέλω να πω ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να το επωμιστούμε όλοι και όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία πλήττονται και τα οποία δυναστεύονται από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Σας καλώ, λοιπόν, να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα λύσει, πιστεύουμε, πάρα πολλά από τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευθεί.

Ευχαριστώ πολύ.





Link Κειμένου https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20191031.pdf
Ημερομηνία Δημοσίευσης 31 Οκτωβρίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 867
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Πολιτικός Λόγος Γύρω από Προσφυγικά/Μεταναστευτικά Θέματα (Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων)
Πηγή Προέλευσης hellenicparliament.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Μονοτροπικό (Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Πολιτικό/Κομματικό

PDF Πρωτότυπου