Συνεδρίαση Μ' 31.10.19, σελ. 4091

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 11:52, 9 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Μ’

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

3. Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις», σελ. 4003 – 4120


ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι εμπρόθεσμος ως συνήθως, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι εμβληματικό για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω τη διαβούλευση, η οποία διήρκεσε ελάχιστα, ήταν προσχηματική ουσιαστικά και δεν μπόρεσε το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει αφορμή για διάλογο και προβληματισμό στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να μπολιαστεί με τις ανησυχίες που σήμερα διατρέχουν τη χώρα σε σχέση με το άσυλο.

Αν έβαζα έναν τίτλο στο νομοσχέδιο θα του έδινα τον τίτλο «όπισθεν ολοταχώς». Όπισθεν ολοταχώς και σε ό,τι αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα, γιατί θέτει περιορισμούς και προβλήματα στο να μπορέσουν να πάρουν το άσυλο, να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου. Και όπισθεν ολοταχώς σε σχέση με αυτό που ίσχυε στη χώρα μας μέχρι τώρα πρόσφατα και προσπαθείτε να το αλλάξετε με ένα δραματικό και άκομψο τρόπο.

Αλήθεια, δεν σας επηρεάζει καθόλου, συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, η θέση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που κονιορτοποιεί τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου; Η αντίρρησή της διεθνούς αμνηστίας σας αφήνει παγερά αδιάφορους; Τι σας είπε η κ. Μιγιάτοβιτς, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όλα αυτά δεν σας απασχολούν και φέρνετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν αναλύσει και στα οποία έχουν αντιπαρατεθεί όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοί του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλω να επιμείνω για να μην κουράσω το Σώμα και για να μην χάνω το χρόνο μου;

Με αυτόν τον τρόπο, διεγείρετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία και ωθείτε την κοινωνία σε άλλες περιπέτειες. Η κριτική που σας ασκήθηκε είναι ενδελεχής και τεκμηριωμένη και πρέπει να μπούμε στην ουσία του προβλήματος.

Κατ’ αρχάς, να πούμε το εξής, για να τα ακούσουν όλοι οι πολίτες: Οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα διαπράττουν ένα απλό αδίκημα, πλημμέλημα, διότι εισέρχονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Μη φανταζόμαστε ότι είναι τίποτα κακούργοι δολοφόνοι, οι οποίοι έχουν στην πλάτη τους τον μισό Ποινικό Κώδικα. Από την κατάσταση ανάγκης διαπράττουν ένα απλό πλημμέλημα. Και βεβαίως, η έννομη τάξη της χώρας μας, που είναι στον πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει να τους μαντρώσει όλους ή το μεγάλο κομμάτι αυτών, ακριβώς γιατί έχουν διαπράξει ένα πλημμέλημα. Αυτό το πράγμα δεν είναι συμβατό και με τις αρχές του δικαίου, αλλά και με τις αρχές που οφείλει να έχει μία δυτικοευρωπαϊκή κοινωνία. Δείχνει πανικό.

Κυρίες και κύριοι της Πλειοψηφίας, εδράζετε την ιδεολογική σας ταυτότητα σε τρία βάθρα, στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», όπως υπερηφάνως, πολλαπλώς και με στεντόρεια φωνή έχετε δηλώσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και όπου αλλού σας δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Αντιστρέφω, λοιπόν, τη σειρά και σας λέω το εξής: Έστω ότι είναι ένας πατέρας είτε στην Υποσαχάρια Αφρική είτε στη Συρία, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και δεν μπορεί να ζήσει την καθημερινότητά του, έχει χάσει τα τρία ή τα τέσσερα παιδιά του από τον πόλεμο, από τη φτώχεια, από την κλιματική αλλαγή, από όποια αιτία θέλετε. Και ο άνθρωπος αυτός αποφασίζει για να σώσει την οικογένειά του, τη ζωή του να μεταναστεύσει. Τι πιστεύετε; Πιστεύετε ότι η έλλειψη του ΑΜΚΑ θα τον απωθήσει από το να έρθει στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν να συγκρίνετε τις συνθήκες ζωής του με αυτό που δεν του αποδίδεται για να μπορέσει στοιχειωδώς να ενταχθεί;

Δεύτερον, μιλάτε για τη θρησκεία. Σας υπενθυμίζω, εσείς που θεωρείστε και διαπρύσιοι κήρυκες, τι λέει Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας όταν ζητάει το νεκρό σώμα του Ιησού. Το έχετε σκεφτεί; Λέει: «Δ ς μοι το τον τ ν ξ νον, ν μ φυλοι μισο ντες θανατο σιν ς ξ νον». Ο Ιησούς Χριστός, δηλαδή, ο ίδιος προσδιορίζεται ως ξένος. Τι λέει ο ίδιος ο Ιησούς; Λέει: «Ξένος μην κα συνηγάγετέ με». Αυτό, δηλαδή, που εσείς το θεωρείτε αγκωνάρι της ταυτότητας σας δεν το αναγνωρίζετε στον άλλον, ο οποίος είναι ο ξένος.

Τέλος, θα πω και κάτι για την πατρίδα, την οποία έχετε περί πολλού. Και ακούσαμε, εν πάση περιπτώσει, για την πατρίδα ότι εσείς είστε πατριώτες, ενώ εμείς δεν είμαστε και τόσο πατριώτες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε.

Το δημοτικό τραγούδι είναι μία μεγάλη παράδοση της ταυτότητας μας. Τι λέει, λοιπόν, το τραγούδι στο «Γιοφύρι της Άρτας»; Για θυμηθείτε λιγάκι το δεκαπεντασύλλαβο. Στην κρίσιμη στιγμή, λοιπόν, λέει: «Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη, μόνο του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα».

Καταλαβαίνετε, ποια είναι η σημασία του «ξένου» στην παράδοση μας; Και αυτό το αγνοείτε. Και φέρνετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στην πραγματικότητα βάζει έναν φραγμό, τους βγάζει εκτός και χωρίζει την κοινωνία σε αυτούς και σε εμάς.

Εσείς δεν τους δίνετε ΑΜΚΑ, εμείς τους δίνουμε το χέρι. Εσείς τους κλείνετε σε κέντρα κράτησης, εμείς ανοίγουμε και τα σπίτια μας, ανοίγουμε και τις γειτονιές μας. Εσείς δεν στέλνετε δασκάλους να κάνουν στα παιδιά στα νηπιαγωγεία μάθημα, εμείς μπαίνουμε σε δομές αλληλεγγύης και βοηθάμε τους ανθρώπους αυτούς να ενταχθούν.

Ο άγνωστος φούρναρης της Ικαρίας -αν θυμάμαι καλά-, οι γιαγιάδες τις Μυτιλήνης, οι οποίες φροντίζουν τα μωρά, τα προσφυγόπουλα είναι τα σύμβολα με τα οποία εμείς παλεύουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες συνθήκες. Μαζί θα διεκδικήσουμε την αλλαγή. Μαζί θα καταπολεμήσουμε τη φοβία της κοινωνίας. Και σας υπενθυμίζω ένα. Σε όλα τα ερωτήματα, η απάντηση είναι μία: ο άνθρωπος.





Link Κειμένου https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20191031.pdf
Ημερομηνία Δημοσίευσης 31 Οκτωβρίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 920
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Πολιτικός Λόγος Γύρω από Προσφυγικά/Μεταναστευτικά Θέματα (Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων)
Πηγή Προέλευσης hellenicparliament.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Μονοτροπικό (Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Πολιτικό/Κομματικό

PDF Πρωτότυπου