Συνεδρίαση Μ' 31.10.19, σελ. 4098-4099

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 11:01, 9 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Μ’

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΘΕΜΑΤΑ

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

3. Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις», σελ. 4003 – 4120


ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΑΣ: Ευχαριστώ.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα του προσφυγικού είναι ξανά τις τελευταίες εβδομάδες ψηλά στην επικαιρότητα. Το προσφυγικό είναι ένα θέμα τόσο εθνικό όσο και ευρωπαϊκό ζήτημα. Η χώρα μας λόγω θέσης στον χάρτη έχει την ατυχία και ταυτόχρονα τη μεγάλη ευθύνη, που ίσως να μην μας αναλογεί κιόλας, να είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης ενάντια τόσο των προσφυγικών ροών από τις εμπόλεμες περιοχές, όσο και των παράνομων μεταναστών που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις και τρυπώνουν παράνομα στην Ελλάδα για να βαπτιστούν και εκείνοι πρόσφυγες.

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια αναφορά στο άρθρο το οποίο κατέθεσε το πρωί ο κ. Ψυχογιός. Το έχει γράψει ο Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο κ. Ψυχογιός το πρωί ανέφερε μία παράγραφο, ένα στοιχείο από το άρθρο αυτό, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από χώρες ρημαγμένες από τον πόλεμο». Η μεγάλη τους πλειοψηφία, κύριε Ψυχογιέ, με βάση τα στοιχεία τα οποία δίνονται από την Υπηρεσία του Ασύλου, είναι ότι όσοι προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες είναι τα τελευταία χρόνια εκατόν έξι χιλιάδες οκτακόσιοι ενενήντα οκτώ στις διακόσιες πενήντα δύο χιλιάδες εξακόσιες σαράντα τρεις αιτήσεις ασύλου που έχουν γίνει. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι δεν είναι η μεγάλη τους πλειοψηφία. Είναι η μειοψηφία. Και αυτό το κάνατε με σκοπό να παρουσιάσετε αυτό το άρθρο, γιατί θέλετε να εξυπηρετήσετε την πολιτική που θέλετε να παρουσιάσετε. Τι θέλετε να κάνετε; Θέλετε να τους βαπτίσετε όλους νόμιμους, όλους πρόσφυγες. Δεν είναι όλοι νόμιμοι, δεν είναι όλοι πρόσφυγες.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ)

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούμε να τους βαφτίσουμε όλους νόμιμους, όλους πρόσφυγες. Δεν είμαστε παπάδες να κάνουμε κάτι τέτοιο και παίρνουμε μέτρα για να τους διαχωρίσουμε και να κατατάξουμε τον κάθε έναν εκεί που ανήκει.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, έχει πάρει αρκετές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του προσφυγικού. Σήμερα έχουμε μια ακόμη πρωτοβουλία, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Με τις ρυθμίσεις και τις τροποποιήσεις που φέρνει στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα δώσει πνοή στα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όσο για την ευαισθησία σας για τις ανθρώπινες ζωές, για τους χιλιάδες ανθρώπους και τα ασυνόδευτα παιδιά, που τόσο πολύ αναφέρατε σε αυτήν την Αίθουσα -και το «ντροπή» σάς το επιστρέφουμε, κυρία Φωτίου-, να θυμίσω ότι εσείς τα κλείσατε μέσα σε χώρους που θυμίζουν φυλακές, όχι εμείς. Περιορίζεστε στα λόγια, γιατί στις πράξεις άλλα έχετε δείξει.

Μέσα σε τρία χρόνια που εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, επιστρέψατε μόνο χίλιους οκτακόσιους έξι. Στα τρία αυτά χρόνια οι αιτήσεις για άσυλο που απορρίφθηκαν είναι τριάντα επτά χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα έξι, με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασύλου, επαναλαμβάνω.

Τα ερωτήματα που τίθενται εδώ είναι δύο: Ποιος έχει την ευθύνη που όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες -γιατί εφόσον δεν πήραν άσυλο, είναι παράνομοι μετανάστες- δεν επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που μπήκαν στη χώρα μας και κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου και δεν φροντίσατε να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, πού βρίσκονται; Όταν φύγατε, πού είναι όλοι αυτοί;

Συμπέρασμα: η χώρα δεν είχε καμμία πολιτική στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα. Το σύστημα διαχείρισης ήταν ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα-«σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων.

Είμαστε περήφανοι και θαυμάζουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Καμαρώσαμε την κοπέλα που σήκωσε την ελληνική σημαία. Θέλουμε να παραμείνουν όσοι είναι νόμιμοι, όμως ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλάξουμε και την κοινωνία μας, να διαφυλάξουμε την πολιτεία από φαινόμενα, όπως ήταν –αν θυμάστε- η δολοφονία του Μάνου Καντάρη από τρεις Αφγανούς, την ώρα που πήγαινε να βγάλει φωτογραφία το παιδί του που θα γεννούσε η γυναίκα του στο μαιευτήριο. Εσείς δεν θέλετε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από ανθρώπους που προκαλούν τέτοια γεγονότα; Φαντάζομαι ότι το θέλετε, αλλά δεν το δείχνετε ούτε με τις πράξεις σας ούτε με την πολιτική που ακολουθείτε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αριθμοί και οι εικόνες δεν λένε ψέματα. Οι πολιτικές σας έφεραν χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών. Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εξαφανίστηκαν, τους χάσαμε. Διατέθηκε 1,041 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού. Δεκαεπτά συνολικά μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί έλαβαν το ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Αποτέλεσμα; Μηδέν. Είχατε μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών.

Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε όλους όσοι διακινούν ανθρώπινες ζωές και εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, είναι ένα: το «πάρτι» τελείωσε!

Ευχαριστώ πολύ.





Link Κειμένου https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20191031.pdf
Ημερομηνία Δημοσίευσης 31 Οκτωβρίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 848
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Πολιτικός Λόγος Γύρω από Προσφυγικά/Μεταναστευτικά Θέματα (Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων)
Πηγή Προέλευσης hellenicparliament.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Μονοτροπικό (Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Πολιτικό/Κομματικό

PDF Πρωτότυπου