Συνεδρίαση ΙΕ' 24.10.16, σελ. 1043-1044

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 18:07, 31 Μαΐου 2021 από τον Νικολέττα (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΕ’

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΜΑΤΑ

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

4. Συζήτηση της υπ’ αριθμόν 1/1/4-10-2016 επίκαιρης επερώτησης εννέα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα: «Επίσημες καταγγελίες και “σκιές” στη διαχείριση του προσφυγικού», σελ. 1022 - 1051.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ήθελα να πω τα εξής πολύ επιγραμματικά, κύριε Υπουργέ. Φέτος, οι μειωμένες ροές –όπως μου δόθηκε η ευκαιρία να πω και στην πρωτολογία μου- οφείλονται στο γεγονός και μόνο ότι η Τουρκία προσδοκά -και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση- να μπει σε καθεστώς ελεύθερης βίζας. Δεν οφείλονται στις πολιτικές και σε πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Δεύτερον, αναφερθήκατε και σε προηγούμενη επίκαιρη επερώτηση που είχαμε και δεν μπορώ να καταλάβω εάν το είπατε μειωτικά για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που είπε ότι θα επανακαταλάβουμε τις πόλεις, αναφερόμενος προφανώς –εκεί μάλλον θα αναφέρεστε- στην έκθεση του επιτρόπου Μούιζνιεκς, που είπε ότι είπε ο Σαμαράς «θα επανακαταλάβουμε τις πόλεις». Μα, αυτό ήταν μια πολιτική τοποθέτηση, ένα ρητορικό σχήμα. Δεν εννοούσε ότι θα έρθει ο Αλάριχος των Οστρογότθων για να καταλάβει την Αθήνα, αλλά ότι θα υπάρξει μία ασφάλεια και μία τάξη στο κέντρο των Αθηνών.

Τώρα για τα νησιά. Το είπα και πριν, αναλύοντας τις διατάξεις και τις συμφωνίες που έχουμε με την Τουρκία, αλλά και επιπλέον με τις διατάξεις του νόμου, που ψηφίσατε το 2016. Από πού προκύπτει ότι πρέπει όσοι εισέρχονται να παραμένουν στα νησιά;

Αντίθετα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, αλλά και από τις διατάξεις που ανάφερα, μπορούν κάλλιστα ενόψει του ότι δεν επαρκούν οι δομές στα νησιά μας και ειδικά στη Λέσβο που αναφέρομαι, να πάνε σε άλλα μέρη της Ελλάδος, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη, ενδεχομένως -ενδεικτικά αναφέρομαι- στην Τρίπολη, στην Αττική. Άρα, λοιπόν, δεν μπορούμε να το ισχυριζόμαστε αυτό, πολύ περισσότερο όταν σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι στη Λέσβο οι πραγματικές δυνατότητες φιλοξενίας στο Καράτεπε και στη Μόρια δεν ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες. Δηλαδή, αν έρθουν είκοσι χιλιάδες αύριο, θα μείνουν στη Λέσβο; Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το αντιληφθώ.

Για την ταυτοποίηση των επιτροπών τώρα. Σας είπα και ιδιαίτερα ότι εμείς είμαστε σύμφωνοι και θα ψηφίσουμε, ειδικά στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, στις προσφυγές, να είναι και συνταξιούχοι δικαστικοί -διοικητικοί δικαστές συνταξιούχοι- για να έχουμε περισσότερες δυνατότητες για τη στελέχωση των επιτροπών. Δεν θα είχαμε καμμία αντίρρηση.

Τώρα για αυτό που είπε ο κ. Κόκκαλης, αν έχουμε πρόγραμμα ή όχι, δεν κατάλαβα. Ο κ. Κόκκαλης έχει φύγει. Εκεί υπάρχει πρόβλημα και εκεί μας επικαλείστε τους Ευρωπαίους; Εγώ το έχω πει και άλλη φορά και το λέω ευθαρσώς ότι διακατέχονταν όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι που έρχονταν, κύριε Πρόεδρε, από μια –επιτρέψτε μου να το πω- υποκρισία. Έρχονταν στην πατρίδα μας, κάνανε διαπιστώσεις, αλλά δεν είδαμε καμμία λύση ποτέ. Σας αναφέρω τα παραδείγματα του Φάινμαν, του καγκελάριου της Αυστρίας, του κ. Σουλτς, καλλιτεχνών πάρα πολλών, οι οποίοι ήρθαν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επανερχόμεθα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Να ολοκληρώνουμε, κύριε Αθανασίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα το πω περιληπτικά σε τέσσερις γραμμές. Έπειτα, κύριε Υπουργέ -δεν το περίμενα από εσάς να το πείτε- για ποιους στάβλους μιλάτε ότι βάλαμε τους πρόσφυγες; Ξέρετε πώς ζούσαν οι πρόσφυγες στο κέντρο της Μόριας μέχρι το 2014 και αρχές του 2015; Σήμερα έχετε εικόνα να δείτε τι κατάσταση επικρατεί με τις λοιμώξεις, οι οποίες υπάρχουν, με συνωστιζόμενους ανθρώπους, μητέρες μέσα στον ήλιο να θηλάζουν τα παιδιά τους κάτω από τα δέντρα κ.λπ.; Για ποιες συνθήκες μιλάτε; Εμείς είχαμε αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως, είχαμε λιγότερο κόσμο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Αθανασίου…

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Νομίζω ότι πλέον και τα όρια της ανοχής του Προεδρείου έχουν εξαντληθεί.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αναφέρομαι μονάχα σε κάτι, επειδή ειπώθηκε.

Το πρόγραμμά μας είναι σαφέστατο. Θέλουμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, άμεση στελέχωση των επιτροπών ασύλου, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επιτροπών ασύλου, αποτελεσματικό έλεγχο των θαλασσίων ορίων στο Αιγαίο και μάλιστα, κυρίως, από ελληνικές δυνάμεις, έλεγχο των ΜΚΟ όσον αφορά τη χορήγηση άδειας και τη λειτουργία στη συνέχεια να γνωμοδοτούν –είπαμε πώς θα γίνεται αυτό- και λήψη μέτρων ανακούφισης των νησιών μας. Αυτό βέβαια δεν είναι αρμοδιότητα δική σας, αλλά νομίζω ότι ειδικά για το ζήτημα αυτό, για το οποίο δεσμευθήκαμε και σε σύσκεψη του Μαξίμου και ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι θα βοηθήσει…





Link Κειμένου https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20161024.pdf
Ημερομηνία Δημοσίευσης 24 Οκτωβρίου 2016
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 707
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΔιάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Πολιτικός Λόγος Γύρω από Προσφυγικά/Μεταναστευτικά Θέματα (Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων)
Πηγή Προέλευσης hellenicparliament.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Μονοτροπικό (Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Πολιτικό/Κομματικό

PDF Πρωτότυπου