Συνεδρίαση ΠΒ' 31.07.15, σελ. 4652-4653

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 16:37, 30 Μαΐου 2021 από τον Νικολέττα (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '==Κείμενο== '''ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ''' '''ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΒ’''' '''Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015''' '''ΘΕΜΑ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΒ’

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

2. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων: α) Προς τον Πρωθυπουργό: ii. σχετικά με τη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, σελ. 4647.


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Κακλαμάνη, θα ήθελα να σας πω κάποια πρακτικά πράγματα στη δευτερολογία μου για το τι έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε το τελευταίο διάστημα, παρά τα όσα είπε η κυρία Υπουργός.

Μην αδικείτε την Υπουργό. Έχει δίκιο όταν λέει ότι εάν δεν αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εννοεί αποτελεσματικό και επί της ουσίας, διότι κάνουμε πολλά και θα σας τα πω.

Όμως, όταν έχεις αυτές τις ροές που μας υπερβαίνουν, τότε νομίζω ότι δεν είναι προς επίκρισιν αυτές οι δηλώσεις, αλλά θέλουν να αναδείξουν το πρόβλημα. Και καλό είναι και οι έξω να ακούν και να δημιουργούμε την αίσθηση του επείγοντος. Διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση που να την θυμούνται μόνο όταν είναι να δανείζουν και μάλιστα με όρους δυσμενέστατους.

Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι ήδη εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού, αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά, ενώ θέσαμε σε λειτουργία κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου. Λειτουργήσαμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δρομολογούμε τη δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.

Προχωρούμε στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφύγων, για την ασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Προχωρούμε στη δημιουργία νέων ανοικτών δομών υποδοχής, ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων στην περιοχή της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Βεβαίως, στο ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο το θέμα των υποδομών. Σε επίπεδο κτηριακών υποδομών εξασφαλίσαμε τη λειτουργία μιας νέας δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα, ενώ θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δομές ανηλίκων σε πόλεις επαρχίας.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με την εγκριθείσα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ειδικά για το Πεδίον του Άρεως θα ήθελα να πω δυο λόγια. Πράγματι, η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως είναι κρίσιμη για τους ανθρώπους που μένουν εκεί σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Βέβαια, ακόμα είναι καλοκαίρι και τουλάχιστον δεν βιώνουν τη δυσκολία τού να μην μπορούν να κοιμηθούν από το κρύο ή από τη βροχή. Ωστόσο, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί το καλοκαίρι θα περάσει!

Στο Πεδίον του Άρεως, λοιπόν, έχουν εδώ και μερικές μέρες καταλύσει Αφγανοί πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από το νησί της Λέσβου, που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Οι πρόσφυγες αυτοί βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα. Κάποιοι έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν τους καθιστά λιγότερο «πρόσφυγες» και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας.

Δυστυχώς, για τους λόγους που ήδη ανέφερα και ουσιαστικά το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή την έλλειψη κονδυλίων, δεν κατέστη ακόμα εφικτή η λειτουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα και ειδικά στην Αττική, που είναι το ζητούμενο για την κάλυψη των αναγκών αυτού του πληθυσμού.

Ωστόσο, δρομολογούνται λύσεις για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών της περιοχής, που θα εγκατασταθεί αυτό το κέντρο.

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει, όπως γνωρίζεται ο χώρος, σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο αναφερθήκατε και είναι ήδη εκεί. Επίσης, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, βεβαίως λειτουργούν οι κρατικές δομές πρωτίστως, αλλά και η εθελοντική δράση των πολιτών, η προσπάθεια να δώσουν βοήθεια από το υστέρημά τους και η αλληλεγγύη τους είναι συγκινητική.

Βεβαίως, όλα αυτά γίνονται με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομικής Αρχής προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών του –πιστεύω για μικρό διάστημα- διαβιούντος πληθυσμού.

Παράλληλα, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες –γι’ αυτό έφυγε η κ. Χριστοδουλοπούλου, γιατί έχει μια σύσκεψη- θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μεταφοράς του πληθυσμού.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγιεινής. Είπα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί και ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται, με σκοπό την προσπάθεια να το επιλύσουμε άμεσα.

Θέλω, τέλος, κύριε Κακλαμάνη, να σας πω -επειδή αναφερθήκατε στα 2,1 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία- ότι έχετε δίκιο. Πραγματικά, ας αναλογιστεί κανείς, ότι η Τουρκία αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα τεράστιο θέμα. Και βέβαια, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα των προσφυγικών ροών -καλά είναι αυτά που λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο, σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις και ότι δεν τηρεί τους κανόνες- χρειάζεται συνεννόηση με την Τουρκία.

Για φαντασθείτε, συντεταγμένα και με σχέδιο να προωθούσε την εισδοχή μερίδας των 2,1 εκατομμυρίων προσφύγων, που αυτήν τη στιγμή έχουν καταλύσει στα τουρκικά παράλια, και όχι μόνο της χώρας μας με την Τουρκία, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Εγώ έδωσα μάχη στη Σύνοδο Κορυφής διότι εκεί ο Ρέντσι ασχολούνταν μόνο με το θέμα της Λιβύης –λογικά, γιατί εκεί είχε ο άνθρωπος το πρόβλημα- και η Μέρκελ και ο Ολάντ έλεγαν: «Ωραία, Σύνοδος Κορυφής. Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αφρικανικής Ένωσης, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα». Τους είπα: «Παιδιά, υπάρχει και η Τουρκία, η οποία είναι και προς ένταξη μέλος. Πρέπει να κάνουμε μια ειδική συνεννόηση με την Τουρκία που δέχεται αυτές τις ροές και να δοθεί οικονομική ενίσχυση, αν χρειαστεί, για να τους κρατήσει εκεί». Ευτυχώς, έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τώρα για το θέμα της ένταξης, κύριε Κακλαμάνη, κακά τα ψέματα, η άποψή σας είναι θεμιτή, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται πια με τόση ζέση, διότι έχουν μια πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, είναι περιφερειακή δύναμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προβλήματα που καθρέφτης τους είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αυτή, όμως, είναι μια άλλη συζήτηση. Ίσως την κάνουμε μια άλλη φορά.

Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι το πρόβλημα μάς υπερβαίνει και χαίρομαι που άκουσα χαμηλούς τόνους σήμερα από την πλευρά σας και διέκρινα προσπάθεια ειλικρινή για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι πεποιθήσεις μας, όταν έχουμε ένα πρόβλημα υπαρκτό, πρέπει να βρούμε λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και μέσα στο πλαίσιο των αξιών μας.

Κύριε Κακλαμάνη, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι Έλληνες έχουν πρώτοι την εμπειρία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και έχοντας αυτήν την εμπειρία δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους γύρω μας, δίπλα μας να πεθαίνουν από την πείνα ή από το κρύο. Αυτή ήταν και η τελευταία μου λέξη και στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας σήμερα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, παρά το γεγονός ότι στερούμαστε της δυνατότητας τα δημόσια νοσοκομεία να εξυπηρετούν ορθά τους Έλληνες πολίτες, δεν θα αφήσουμε κανέναν, επειδή είναι διαφορετικός, να στερηθεί της δυνατότητας να ζήσει. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στον ουμανισμό, στον ανθρωπισμό.

Διεκδίκησα και την υποχρέωση των εταίρων στο θέμα της αλληλεγγύης. Διότι δεν μπορεί να μιλάς για Ευρωπαϊκή Ένωση και για αλληλεγγύη και για κοινά σύνορα και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεσαι να είναι να μην έρθουν αυτοί που στοιβάζονται στις χώρες υποδοχής, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να διεκδικηθεί από κοινού και με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική και βεβαίως όλοι να συνδράμουμε ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας.





Link Κειμένου https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20150731.pdf
Ημερομηνία Δημοσίευσης 31 Ιουλίου 2015
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 1283
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Πολιτικός Λόγος Γύρω από Προσφυγικά/Μεταναστευτικά Θέματα (Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων)
Πηγή Προέλευσης hellenicparliament.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Μονοτροπικό (Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Πολιτικό/Κομματικό

PDF Πρωτότυπου