Ο Χαμίντ, 7 ετών, και η μαμά του, η Χαντιρέ

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 10:52, 10 Αυγούστου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

28/03/2017



Ο Χαμίντ είναι 7 χρονών κατάγεται από την επαρχία Γκορ του Αφγανιστάν. Έφτασε μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα περίπου έναν χρόνο πριν και ζει στο κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας της Μαλακάσας, 40 χλμ βόρεια της Αθήνας. Συναντήσαμε τον Χαμίντ λίγες ώρες πριν να πάει στο δημοτικό σχολείο της Μαλακάσας, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης για παιδιά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Ο Χαμίντ θα επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό», λέει η μητέρα του, Χαντιρέ: «ο Χαμίντ και τα 4 αδέρφια του πήγαν για λίγο καιρό σχολείο στο Αφγανιστάν, όμως η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ασταθής έτσι αναγκαστικά διέκοψαν. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να πέσουν θύματα απαγωγής. Χαίρομαι πολύ που ο γιος μου θα πάει επιτέλους στο ελληνικό σχολείο, ένας από τους κύριους λόγους που αποφασίσαμε να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια ήταν η πρόσβαση των παιδιών μας στην εκπαίδευση, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διασφαλίζει τη μεταφορά των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από τα Κέντρα Φιλοξενίας στα κοντινότερα σχολεία παρέχοντάς τους σχολικές τσάντες με τα απαραίτητα τετράδια, στυλό και μολύβια. Το πρόγραμμα είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου με τίτλο “Multi–sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece”.





Link Κειμένου https://greece.iom.int/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-2017
Ημερομηνία Δημοσίευσης 28 Μαρτίου 2017
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 223
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ιστορία

PDF Πρωτότυπου