Στη Μάλτα οι 44 μετανάστες που αρνήθηκε να δεχθεί η Ιταλία

Από Trace Project
Αναθεώρηση ως προς 11:32, 6 Ιουνίου 2021 από τον Tzorztatou (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Κείμενο

18.10.2018, 08:17

Το πλοίο κινδύνευσε να βυθιστεί, αλλά δεν έγινε δεκτό στην Ιταλία

Στη Μάλτα οδηγήθηκαν 44 μετανάστες, που διασώθηκαν στη θάλασσα από εμπορικό πλοίο, έπειτα από δύο ημέρες αβεβαιότητας μετά την άρνηση της Ιταλίας να τους υποδεχθεί, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι μαλτέζικες ένοπλες δυνάμεις.

Το πλοίο Just Fitz III, υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, περισυνέλεξε το βράδυ της Δευτέρας 44 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε πλεούμενο που κινδύνευε να βυθιστεί, στην προσπάθειά του να διαπλεύσει τη Μεσόγειο μετά τον απόπλου του από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Το εμπορικό, που κατευθυνόταν στην Τυνησία, άλλαξε πορεία για να βοηθήσει τους μετανάστες και κινήθηκε προς τη Λαμπεντούζα, στον χώρο έρευνας και διάσωσης που διαχειρίζεται η Μάλτα.

Σύμφωνα με τη Βαλέτα, οι διασωθέντες θα έπρεπε να μεταφερθούν στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, δηλαδή τη Λαμπεντούζα, το μικρό ιταλικό νησί νότια της Σικελίας. Όμως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι - επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκα - εναντιώνεται στην υποδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα.

«Μετά την άρνηση της Ιταλίας» να προσφέρει καταφύγιο στο πλοίο στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι και «εφοδιαστική υποστήριξη» στο εμπορικό πλοίο, αλλά και «εξαιτίας της επιδείνωσης των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή», η Μάλτα αποφάσισε να υποδεχθεί εκείνη τους μετανάστες, σύμφωνα με τις μαλτέζικες ένοπλες δυνάμεις.

Περιπολικό παρέλαβε τους μετανάστες για να τους μεταφέρει στη Μάλτα, όπου αναμενόταν να καταπλεύσει το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατήγγειλαν την Τετάρτη ότι «ο πολιτικός λόγος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ειδικά όσους αφίκνυνται (στην Ευρώπη) με πλοία, έχει γίνει ιδιαίτερα τοξικός».

Ο Ματέο Σαλβίνι θέλει την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπέγραψε η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση με εκείνη στην Τρίπολη, βάσει της οποίας η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαιτίζει τους μετανάστες και τους οδηγεί πίσω στη χώρα, όπου μαίνεται ακόμη εμφύλιος πόλεμος.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο πάπας Φραγκίσκος συνέκρινε όσους επαναπροωθούν μετανάστες στη Λιβύη με τους ναζί και τους φασίστες.

(φωτογραφία αρχείου)





Link Κειμένου https://www.alfavita.gr/kosmos/270949_sti-malta-oi-44-metanastes-poy-arnithike-na-dehthei-i-italia
Ημερομηνία Δημοσίευσης 18 Οκτωβρίου 2018
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 338
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΔιάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Αποκλειστικά Διαδικτυακής Ειδησεογραφίας/Ενημέρωσης)
Πηγή Προέλευσης alfavita.gr
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου