Δεκαεπτάχρονη σημαιοφόρος κόρη μεταναστών

Από Trace Project

Κείμενο

((Παρακολουθούμε σε βραδινό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού με παρουσιάστρια τη Σία Κοσιώνη ρεπορτάζ για τη 17χρονη μαθήτρια με καταγωγή από τη Νιγηρία που ήταν σημαιοφόρος σε παρέλαση για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.))


Σία Κοσιώνη: Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη-Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή. Ο λόγος για τη μαθήτρια σημαιοφόρο από την Αφρική, την Μέρσι, η οποία μίλησε στον ΣΚΑΪ. ((Βλέπουμε εικόνες από την παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας με τη Μέρσι σημαιοφόρο.))


Μέρσι: Νοιώθω σαν να είμαι Ελληνίδα, βδι:/ε::, έχω μεγαλώσει εδώ, γεννήθηκα εδώ, πάω σχολείο εδώ, ε:::μ τα πάντα τα κάνουμ/(…), ό,τι κάνουν οι Έλληνες, κάνω κι εγώ.

((Παρακολουθούμε απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.))

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμάρωσα και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική. ((βλέπουμε σε φωτογραφίες τη Μέρσι να κρατά την ελληνική σημαία.))

((Η Μέρσι σχολιάζει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδια κατά την ομιλία του στη Βουλή.))

Μέρσι : Σήμερα το πρωί είδα αυτή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και:: (η αλήθεια είναι ότι) χάρηκα πάρα πολύ, δεν το περίμενα. Βλέπουν ότι:: δεν είναι μόνο Έλληνας, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε που να είναι ση/σημαιοφόρος.

((Η ρεπόρτερ σχολιάζει.))

Ρεπόρτερ: Η Μέρσι γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πατήσια. Πριν από είκοσι χρόνια οι γονείς της ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα.

((Η κάμερα επιστρέφει στη Μέρσι.))

Μέρσι: Αυτός είναι ο κυρ/ο κύριος λόγος που ήρθαν οι γονείς μου στην Ελλάδα, για οικονομικούς λόγους, ώστε:: να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. (Καλά) μερικές φορές νιώθουν πιο πολύ Έλληνες από τους Έλληνες ((χαμογελώντας)).

((Η ρεπόρτερ σχολιάζει, ενώ βλέπουμε φωτογραφίες της μαθήτριας.))

Ρεπόρτερ: Στη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου κέρδισε το θαυμασμό όλων. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που κρατούσε την ελληνική σημαία.

((Η κάμερα επιστρέφει στην Μέρσι.))

Μέρσι: Ε, ήμουν σημαιοφόρος τρεις φορές, ε, μία στο δημοτικό, μία στο γυμνάσιο και τώρα στο λύκειο. Ε: και στις τρεις φορές ήμουν πάρα πολύ/ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη (.) και συγκινημένη, επειδή τα κατάφερα και κάθε φορά ανταμείβονται οι κόποι μου μέσω αυτού. Δεν έχω δει να πουν ότι γιατί ήσουν σημαιοφόρος, ότι όλοι ήταν πολύ υποστηρικτικοί και δεν ένιωσα κανένα αίσθημα υποτίμησης και απορίας γιατί είμαι σημαιοφόρος.

((Μιλά μια συμμαθήτρια της Μέρσι.))

Συμμαθήτρια: Τα παιδιά την αγαπάνε πάρα πολύ την Μέρσι. Πιστεύω ότι είναι η αγαπημένη του σχολείου γενικά.

Μέρσι: Οι συμμαθητές μου όλοι πολύ χαρούμενοι και:: πιο χαρούμενοι από εμένα, δη::: που:: τα κατάφερα, συνεχώς μου λένε μπράβο Μέρσι και σου αξίζει.

((Η ρεπόρτερ σχολιάζει.))

Ρεπόρτερ: Διαβάζει καθημερινά πολλές ώρες, για να καταφέρει να εκπληρώσει τα όνειρά της, εδώ στην Ελλάδα.

((Επιστρέφουμε στη συνέντευξη της Μέρσι.))

Μέρσι: Θέλω να σπουδάσω Ιατρική και ειδικότητα καρδιολογία και: είναι κάτι που το’ θελα από μικρή και ευελπιστώ να τα καταφέρω.

((Η ρεπόρτερ σχολιάζει.))

Ρεπόρτερ: Στόχος της τώρα είναι να σηκώσει την Ελληνική σημαία και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.



Πρωτότυπο Κείμενο






Link Κειμένου https://www.youtube.com/watch?v=OueOya9a5PI
Ημερομηνία Δημοσίευσης 1 Νοεμβρίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 350
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Τηλεοπτικού Καναλιού)
Πηγή Προέλευσης ΣΚΑΪ
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Ήχος, Εικόνα, Βίντεο, Προφορικό Κείμενο, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό, Συνέντευξη