Διαβάστε την ιστορία του Talha Mohamed από τη Συρία

Από Trace Project

Κείμενο

25/02/2020



Εάν κάποιος μου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι σήμερα θα αναζητούσα εργασία στον τομέα του τουρισμού, ως πρόσφυγας σε ξένη χώρα, θα γελούσα. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη, το αναπάντεχο μού συνέβη και να ’μαι. Δυστυχώς, η πατρίδα μου, η Συρία, ανήκει πλέον στο πρόσφατο παρελθόν μου.

Αφού πρώτα πέρασα ένα διάστημα για να μάθω καλά ελληνικά με τη βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τώρα, με την υποστήριξη των ανθρώπων του προγράμματος HELIOS του ΔΟΜ, είμαι σε θέση να ψάξω για δουλειά. Οι εργαζόμενοι στον τομέα Απασχόλησης του προγράμματος, βρίσκονται δίπλα μου σε κάθε βήμα, με πρώτο εκείνο της σύνταξης του βιογραφικού. Βρέθηκα στο κέντρο εκπαίδευσης (ILC) στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβουλίο για του Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και δημιουργήσαμε μαζί τις βάσεις ώστε να βρω δουλειά στον τουρισμό. Η συμμετοχή μου σε διοργανώσεις όπως οι «Ημέρες Καριέρας», η εξάσκηση στο πώς να ανταποκρίνομαι σε συνεντεύξεις έχουν αποδειχθεί πολύ βοηθητικά στοιχεία για την αυτοπεποίθησή μου. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη στην οποία σκοπεύω να ζήσω και να φτιάξω τη ζωή μου.

Στο Χαλέπι της Συρίας, όπου και ζούσα, δεν είχα κάποια σχέση με τον τουρισμό. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός και δούλευα στον εν λόγω τομέα. Κοιτώντας μπροστά, το μόνο που θέλω να πω είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή. Ποτέ δεν μετάνιωσα που αφιέρωσα χρόνο να μάθω ελληνικά προτού μπω στη διαδικασία να αναζητήσω εργασία. Είμαι ήδη σε επίπεδο Β1 και συνεχίζω ακάθεκτος έως ότου μάθω τη γλώσσα όσο καλύτερα γίνεται. Το πρόγραμμα HELIOS προσφέρει, όχι μόνο στήριξη στην εύρεση εργασίας στους ωφελούμενους του προγράμματος, αλλά και μαθήματα εκμάθησης ελληνικών, παρέχοντας σημαντικά εργαλεία και για άλλους ανθρώπους που είναι στη θέση μου.

Πρόγραμμα HELIOS -Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection, με την υποστήριξη του Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission (DG HOME)





Link Κειμένου https://greece.iom.int/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-2020
Ημερομηνία Δημοσίευσης 25 Φεβρουαρίου 2020
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 314
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ιστορία

PDF Πρωτότυπου