Ανοίγουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες
Κείμενο
22.11.2015, 19:29
Στελίνα Μαργαριτίδου
Η ιδέα είναι απλή και γεννήθηκε μέσα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots.
Οπως χαρακτηριστικά λέει -ή μάλλον θέτει το ερώτημα- ο Στάθης Καρκαντώνης, «γιατί θα πρέπει οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα να στεγάζονται μόνο σε κέντρα υποδοχής, όταν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς συγκατοικώντας με φοιτητές, νέους ή οικογένειες;».
Η ιδέα του Refugees Welcome ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες από τη Γερμανία, όπου μια ομάδα εθελοντών αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό: να δημιουργήσει ένα δίκτυο φιλοξενίας προσφύγων σε οικογένειες στη Γερμανία.
Η ιδέα απέδωσε 224 μέχρι σήμερα συγκατοικήσεις στη Γερμανία και άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακολουθώντας ουσιαστικά τη διαδρομή των προσφύγων σ' αυτήν.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για μια αμιγώς εθελοντική κίνηση. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από πουθενά. Είμαστε όλοι εθελοντές και οι οικογένειες που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες το κάνουν κι αυτές εθελοντικά. Ηδη η ιδέα βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σουηδία και Γαλλία» λέει ο Στ. Καρκαντώνης.
Ποιοι είναι άραγε οι άνθρωποι της... διπλανής πόρτας που την ανοίγουν διάπλατα για πρόσφυγες και τις οικογένειές τους;
«Συνταξιούχοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, μονογονεϊκές οικογένειες. Δεν υπάρχει καμία κατηγοριοποίηση. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων είναι η ευαισθητοποίηση» λένε τα μέλη της πενταμελούς ομάδας των Refugee Welcome στην Ελλάδα.
Συγκατοίκηση βήμα βήμα
Η ιδρύτρια της ομάδας στην Ελλάδα Χριστίνα Ψαρά, η Ολγα Θεοδωράκου, υπεύθυνη ανάπτυξης, ο Στάθης Καρκαντώνης, υπεύθυνος των τοπικών δράσεων, και η Ελένη Καρακίτσιου, που έχει την ευθύνη των εθελοντών, εξηγούν βήμα βήμα τη διαδικασία της συγκατοίκησης.
Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι ένα... match making δημιουργώντας βάσεις δεδομένων με πληροφορίες για τους πρόσφυγες και τους εθελοντές που επιθυμούν να τους φιλοξενήσουν.
Αυτός που θέλει να φιλοξενήσει πρόσφυγες συμπληρώνει μια φόρμα όπου καταγράφονται τα στοιχεία του, η τοποθεσία του διαμερίσματος, τα δωμάτια που διαθέτει, πόσες γλώσσες γνωρίζει και τι ενδιαφέροντα έχει.
«Προσπαθούμε να συλλέξουμε στοιχεία ώστε να φέρουμε σε επαφή άτομα που θα συγκατοικήσουν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η συγκατοίκηση ουσιαστικά εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαμονή στους πρόσφυγες αλλά και την ομαλή ένταξή τους στο νέο περιβάλλον.
»Εχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη νέα κουλτούρα και τη γλώσσα της χώρας που τους φιλοξενεί, τις συνήθειες των ανθρώπων, τον πολιτισμό τους. Το ίδιο συμβαίνει και για τους ανθρώπους που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.
»Είναι σαφές για εμάς ότι υπάρχουν πιο ανθρώπινοι τρόποι υποδοχής και ένταξης των προσφύγων στη χώρα μας. Είναι όμορφο να Μένουμε Μαζί. Αυτή είναι η κοινή αφετηρία μας και ο στόχος μας», εξηγούν τα μέλη της ομάδας που, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, έχουν συνάντηση στην Αθήνα αυτές τις ημέρες με μέλη αντίστοιχων ομάδων εθελοντών από όλη την Ευρώπη.
Αφού καταγραφούν οι δηλώσεις ενδιαφέροντος από τις οικογένειες ή τα άτομα που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, γίνεται αναζήτηση του κατάλληλου υποψήφιου συγκάτοικου. Στη συνέχεια... κλείνεται το πρώτο ραντεβού γνωριμίας με τους μελλοντικούς συγκάτοικους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η κατάλληλη... χημεία.
Σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω των συνθηκών στις οποίες βρίσκονται εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες, θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση της συγκατοίκησης και να ξεκινήσει μια κοινή ζωή. Κι επειδή τα προβλήματα, οι εκπλήξεις αλλά οι δυσκολίες δεν λείπουν από κανενός είδους συγκατοίκηση, η ομάδα των Refugees Welcome Ελλάδα δημιούργησε τους «φίλους», τους ενδιάμεσους κρίκους αυτής της συγκατοίκησης.
«Είναι κι αυτοί εθελοντές, πολλοί μπορεί να προέρχονται από τις ίδιες περιοχές, άνθρωποι που γνωρίζουν τη γλώσσα, την κουλτούρα των προσφύγων, αλλά έχουν ζήσει και στην Ελλάδα, γνωρίζοντας τις συνήθειες. Λειτουργούν ως... γέφυρες και σκοπό έχουν να εξομαλύνουν τα προβλήματα όπου προκύπτουν» εξηγεί ο Στ. Καρκαντώνης.
Στο εξωτερικό είναι διαδεδομένη η οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης των προσφύγων στα σπίτια φιλοξενίας.
Η εμπειρία έδειξε πως μια καλή λύση είναι οι μικροδωρεές από 5-50 ευρώ από διάφορους ανθρώπους που γίνονται εφάπαξ ή σε μηνιαία βάση. Μια άλλη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης της συγκατοίκησης που λειτουργεί σε άλλες χώρες είναι το crowfunding.
Info Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται στο http://refugees-welcome.gr
Στο facebook Refugees Welcome-Greece και στο twitter @refugeeswlcmGR και το email contact@refugees-welcome.gr
PDF Πρωτότυπου
- Σελίδες που χρησιμοποιούν διπλές παραμέτρους σε κλήσεις προτύπων
- Pages using DynamicPageList3 dplvar parser function
- Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
- Αφομοίωση και Διάκριση
- Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης
- Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’
- Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’
- Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’
- Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας
- Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα
- Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή
- Εφημερίδα των Συντακτών
- Επώνυμο
- Πολυτροπικό
- Εικόνα
- Γραπτό Κείμενο
- Μη Αφηγηματικός Τρόπος
- Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
- Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό
- Κείμενα