Οργανώσεις και δράσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Σχιστού
Κείμενο
14-17 Απριλίου 2017
Των ΜΑΝΤΙΝΕ ΤΖΑΦΑΡΙ και ΣΑΜΙΡΑ ΚΑΡΙΜΙ
Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού δραστηριοποιούνται πολλές οργανώσεις. Κάποιες από αυτές ασχολούνται με παιδιά και εφήβους, κάποιες άλλες με ενήλικες και υπάρχει και μία ακόμη οργάνωση η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση και τη διαχείριση του χώρου.
Αυτοί που προσπαθούν να βοηθήσουν, να εκπαιδεύσουν και κανονίζουν τα καθημερινά προγράμματα για τα παιδιά και τους εφήβους είναι οι οργανώσεις «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και «Save the Children». Αυτές οι δύο οργανώσεις έφεραν ένα μεγάλο κοντέινερ για έγκυες γυναίκες, μωρά και μητέρες που πρέπει να θηλάσουν τα μωρά τους. Εκεί, μαθαίνουν στις γυναίκες πώς να φροντίσουν ένα μωρό και τους παρέχουν ένα ζεστό περιβάλλον για την ιερή αυτή πράξη του θηλασμού.
Επίσης, έφεραν άλλο ένα κοντέινερ, για τα μικρά παιδιά. Εκεί μπορούν να μάθουν τα βασικά της ελληνικής γλώσσας μέσα από το παιχνίδι. Επίσης υπάρχουν πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική και μουσική. Αυτή η υπέροχη ομάδα που τα πλαισιώνει, μαθαίνει στα παιδιά παιδικά τραγούδια και πώς να κάνουν κατασκευές. Για τα παιδιά που μένουν εδώ, αυτό το κοντέινερ είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορούν να νιώσουν ασφαλείς. Το βλέπουν σαν το μεγαλύτερο και το καλύτερο σχολείο του κόσμου.
Η οργάνωση «Save the Children» παρέχει σε καθημερινή βάση μαθήματα ελληνικών και αγγλικών για αγόρια και κορίτσια. Σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», προσφέρουν, εκτός των άλλων, και αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Οι νέοι τρελαίνονται να συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες. Επιπλέον, πραγματοποιούνταν μαθήματα φωτογραφίας σε εφήβους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έδειξαν τον ενθουσιασμό τους. Έπειτα από λίγο καιρό, τα μαθήματα έπρεπε να σταματήσουν αλλά τώρα ξεκινάμε πάλι.
Επιπλέον, υπάρχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα εξωτερικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το οποίο, άνθρωποι από την οργάνωση συνοδεύουν τα παιδιά έξω από τον χώρο διαμονής τους για μερικές ώρες. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Υπάρχουν κάποιες φορές, όπου τα παιδιά «πέφτουν» ψυχικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν σύμβουλοι ή ψυχολόγοι που τους παρέχουν στήριξη. Όμως, πιστεύω πως αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο δεν βοηθούν τα παιδιά, αλλά τους θυμίζουν και όλο τον πόνο και τη θλίψη που κουβαλάνε μαζί τους και που συνεχίζει να τους βαραίνει τη ζωή. Οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να ζουν μέσα στην κατάθλιψη. Αυτά τα παιδιά έχουν χάσει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και έχουν ήδη ξεχάσει τα παιδικά τους όνειρα.
Η «Actionaid» εργάζεται με τις γυναίκες. Τις στηρίζει και τις βοηθάει στα δύσκολα. Έχουν αναπτύξει πολλές δραστηριότητες γι’ αυτές, όπως κομμωτική, πλέξιμο κ.ά., αλλά πρόσφατα τα μαθήματα διακόπηκαν, δεν γνωρίζω γιατί. Η «Actionaid» παρέχει επίσης ψυχολόγους και συμβούλους για τις γυναίκες, για να μπορέσουν οι ίδιες να μιλήσουν για όλα αυτά που νιώθουν. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, τα προβλήματά τους είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται απλά και μόνο με συμβουλές.
Τα «Παιδικά Χωριά SOS» είναι μια ενεργή οργάνωση στο Σχιστό. Ξεκίνησαν με μαθήματα ελληνικών για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί. Πριν από αυτούς, μόνο οι εθελοντές στρατιώτες δίδασκαν ελληνικά. Τα παιδικά χωριά SOS δημιούργησαν ένα γυμναστήριο για άντρες όπου εκεί μπορούν να προπονηθούν και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.
Υπάρχει μια ξεχωριστή οργάνωση, η IRC, η οποία φροντίζει για τα θέματα υγιεινής και καθαριότητας του χώρου. Παρέχουν προϊόντα υγιεινής σε οικογένειες που ζουν εκεί. Επίσης εξασφαλίζουν την καθαριότητα της τουαλέτας και των ντους.
Δυστυχώς, παλαιότερα δεν είχαν να μας δώσουν καμία λύση για το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, τους αρουραίους. Υπήρχαν πολλοί, μεγάλοι και τρομακτικοί αρουραίοι γύρω από τις σκηνές που μέναμε και δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο να διαχειριστούμε όλη αυτή την κατάσταση. Η ίδια οργάνωση πρόσφατα ξεκίνησε να προμηθεύει οικογένειες που είχαν μεγάλη ανάγκη με κάρτες ανάληψης μετρητών.
Η UNHCR είναι μία ακόμη οργάνωση που ασχολείται με τα θέματα ασύλου για τους πρόσφυγες. Οι άνθρωποι της UNHCR είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τη διαδικασία αίτησης ασύλου και το πρόγραμμα επανένταξης οικογενειών.
Όλες αυτές οι οργανώσεις προσπαθούν, με όλους τους τρόπους που έχουν, να βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Η βοήθειά τους είναι καθοριστικής σημασίας και ίσως απαλύνει έστω και για λίγο τον πόνο των προσφύγων, προσφέροντας ευχάριστες στιγμές.
Όμως, όλες αυτές οι δραστηριότητες που διεξάγονται δεν μπορούν να διώξουν μακριά τον αθεράπευτο πόνο και τα προβλήματα που έχουν οι πρόσφυγες. Οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι μας ακούνε και δίνουν συμβουλές, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να μας καταλάβουν. Ελπίζω μια μέρα να μην υπάρχουν καθόλου πρόσφυγες, ούτε και ανάγκη για φιλανθρωπικές οργανώσεις.
PDF Πρωτότυπου
- Σελίδες που χρησιμοποιούν διπλές παραμέτρους σε κλήσεις προτύπων
- Pages using DynamicPageList3 dplvar parser function
- Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
- Αφομοίωση και Διάκριση
- Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης
- Αναφορές σε πρακτικές εκμάθησης ελληνικών
- Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’
- Αναφορές στους αδρανείς ‘άλλους’
- Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’
- Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα
- Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας
- Επικαιρότητα Σχετική με Μεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα
- Ιστοσελίδα Διαδικτυακής Εφημερίδας που Κυκλοφορεί και σε Έντυπη Μορφή
- Εφημερίδα των Συντακτών
- Επώνυμο
- Πολυτροπικό
- Εικόνα
- Γραπτό Κείμενο
- Αφηγηματικός Τρόπος
- Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
- Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό
- Κείμενα