Αφήνοντας πίσω τη ζωή στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα

Από Trace Project

Κείμενο

((Το video ξεκινά με πλάνα προσφύγων που προσεγγίζουν με βάρκες την ακτή))

Υπότιτλοι οθόνης: Άσαντ Μπαϊράμ

Άσαντ: Φύγαμε από το Χαλέπι σε κακή κατάσταση. Περάσαμε δύσκολες μέρες μέχρι να φτάσουμε στην Τουρκία, μέσα από τα χωράφια και τα βουνά ((παρεμβάλλονται πλάνα με βάρκες προσφύγων)). Μετά από τρία χρόνια αποφάσισα να φέρω τα παιδιά μου εδώ στην Ευρώπη. Φυσικά ρισκάραμε τις ζωές μας στη θάλασσα. Όλα αυτά στο όνομα μιας καλύτερης ζωής για τα παιδιά μου.

((Αλλαγή πλάνου: πρόσφυγες/ισσες την ώρα της άφιξής τους στην χώρα))

Αφηγήτρια: Μια μόνο φωνή από τους χιλιάδες πρόσφυγες με παρόμοιες ιστορίες. Μόνο μια από τις πολλές οικογένειες που διακινδύνευσαν τα πάντα για να βρουν ασφάλεια στην Ελλάδα. Και με την κρίση να συνεχίζεται, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες τους.

((Εισαγωγή πλάνων πλήθους προσφύγων/ισσών)).

Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα έχει υποβάλει τη χώρα σε σημαντικές πιέσεις. Με περιορισμένους πόρους, οι άνθρωποι βρέθηκαν κάτω από μεγάλη πίεση. Κάτι που γνωρίζουν ο Άσαντ και η οικογένειά του.

((Αλλαγή πλάνου: μεταφορά στο διαμέρισμα της οικογένειας))

Άσαντ: Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. Αν και έχουν προβλήματα κατάφεραν να δημιουργήσουν για ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μας έδωσαν ασφάλεια, φαγητό και στέγη.

((Πλάνα της οικογένειας να ετοιμάζει το τραπέζι)).

Για δέκα μήνες αισθανόμασταν σαν ζωντανοί νεκροί. Δεν υπήρχε εκπαίδευση, δεν υπήρχαν σχολεία. Δεν υπήρχε ζωή… Υποφέραμε πολύ στον καταυλισμό.

((Αλλαγή πλάνου: εικόνες από προσφυγικό καταυλισμό))

Αφηγήτρια: Παρά την σημαντική βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς προσφύγων, σήμερα, η προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

((Αλλαγή πλάνου: γραφείο δημάρχου Λιβαδειάς))

Υπότιτλοι οθόνης: Γιώτα Πούλου, Δήμαρχος Λιβαδειάς Δήμαρχος: Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι (.) οι ίδιοι άνθρωποι αν θα ήταν σε ένα camp δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτουργούν στα διαμερίσματα.

((Αλλαγή πλάνου: εικόνες από το διαμέρισμα του Άσαντ όπου υποδέχεται μέλη της Ανθρωπιστικής Βοήθειας))

Αφηγήτρια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, ο εταίρος της δηλαδή που εφαρμόζει τα προγράμματα και οι ελληνικές αρχές, πασχίζουν μαζί για την δημιουργία καλύτερων ευκαιριών για τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την ενσωμάτωση και στέγαση των προσφύγων ΕΣΤΙΑ, είναι μόνο ένα παράδειγμα.

((Επιστροφή στο πλάνο: γραφείο της δημάρχου))

Δήμαρχος: Καταρχάς θα πρέπει να πούμε, ε:(.) ευτυχώς που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιούμε εμείς εδώ στη Λειβαδιά(.), ε, είναι ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται με ανθρώπινες συνθήκες για την φιλοξενία των προσφύγων (.) και χαιρόμαστε πάρα πολύ που αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα που κάναμε εδώ (.) στην πόλη/στον δήμο, αποτελεί πλέον πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού.

((Αλλαγή πλάνου: Διαμέρισμα Άσαντ-προετοιμασία φαγητού))

Αφηγήτρια: Ο Άσαντ, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους ωφελούνται τώρα από τα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βοηθήθηκαν να βρουν διαμέρισμα, ώστε να αισθανθούν κάποια μορφή κανονικότητας σαν οικογένεια.

Άσαντ: ((κοντινό πλάνο)) Ήρθαμε, λοιπόν, εδώ και μας καλωσόρισαν. Αισθάνομαι ασφαλής. Αν και έχουμε διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα, όταν αισθάνεσαι ασφαλής και βλέπεις ανθρώπους σαν κι εσένα ((δείχνει προς την κάμερα)) τα εμπόδια μπορούν να αποφευχθούν.

((Αλλαγή πλάνου: Η οικογένεια συναντιέται με την σπιτονοικοκυρά))

Αφηγήτρια: Τα οφέλη για την οικογένεια από την βοήθεια αυτή είναι ορατά. Αλλά και ευρύτερα, το πρόγραμμα διευκολύνει την ενσωμάτωση με την τοπική κοινωνία και επιτρέπει σε οικογένειες σαν και αυτή του Άσαντ να αισθάνονται μέρος της. Σπιτονοικοκυρά: Όταν ήρθανε και τους υποδεχθήκαμε στο παλιό δημαρχείο ήτανε πολύ συγκινητικό, ήτανε πολύ ταλαιπωρημένοι (.). Μετά από αυτή την αρχή, ε:, για τρεις μέρες οι άνθρωπο ήτανε: με 26 βαθμούς μέσα, κρύωναν με τα μπουφάν τους, δεν μπορούσαν να συνέλθουν και μετά από αυτές τις μέρες, ε (.), όχι μόνο δεν κλειδώνουμε πόρτες ((σύντομο γέλιο)) η γειτονιά είναι (.) πολύ χαρούμενη που είναι εδώ.

((Αλλαγή πλάνου: Διαμέρισμα Άσαντ, η οικογένεια συνομιλεί με μέλη της Ανθρωπιστικής Βοήθειας))

Αφηγήτρια: Για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν πλήρως, είναι απαραίτητο να γίνουν μέρος της τοπικής κοινωνίας. Εκτός από την βοήθεια στέγασης το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπει στους πρόσφυγες να λαμβάνουν χρήματα, τα οποία πιστώνονται στην δική τους χρεωστική κάρτα για να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως φαγητό, φάρμακα και μεταφορές.

((Αλλαγή πλάνου: κοντινό στον ομιλητή))

Μέλος Ανθρωπιστικής βοήθειας: These European Union programs, they give (.) dignity to refugees. They can now make their own choices. It’s really the best for them because they can choose how they want to live their everyday life and sort of try to ease back to normality.

((Αλλαγή πλάνου: Ο Άσαντ και η σύζυγός του ψωνίζουν τρόφιμα σε τοπικό supermarket))

Αφηγήτρια: Με την ελευθερία να χρησιμοποιούν τα χρήματα όπως ταιριάζει στις δικές τους οικογενειακές ανάγκες, η κάρτα τους δίνει επίσης μια καλύτερη ευκαιρία να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία και με την σειρά τους τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στις τοπικές επιχειρήσεις.

((Αλλαγή πλάνου: διαμέρισμα οικογένειας))

Άσαντ: ((κοντινό πλάνο)) Η κάρτα είναι τέλεια. Για παράδειγμα στους καταυλισμούς δεν είχαμε την χρηματική βοήθεια. Τώρα με την κάρτα μπορούμε να πάμε στο σουπερ μάρκετ και να αγοράσουμε τα πράγματά μας ((παρεμβάλλονται πλάνα όπου ψωνίζουν)). Δεν ήρθαμε εδώ μόνο για να τρώμε, να πίνουμε και να κοιμόμαστε. Ήρθαμε εδώ για να πάμε τα παιδιά μας σχολείο. Για να μάθουμε τους τρόπους της εδώ κοινωνίας. Θέλουμε να εργαστούμε. Θέλουμε να δώσουμε κάτι στη χώρα που μένουμε.

Αφηγήτρια: Η προστασία των προσφύγων βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με μια ισχυρή σχέση με την ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό να βελτιωθεί η ζωή χιλιάδων ακόμη ανθρώπων. ((Προβάλλονται πλάνα της οικογένειας να χαμογελά στον φακό))

((Το βίντεο κλείνει με το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής))



Πρωτότυπο Κείμενο






Link Κειμένου https://www.youtube.com/watch?v=YODQjzNHCoQ&ab_channel=EUCivilProtection%26HumanitarianAid
Ημερομηνία Δημοσίευσης 27 Ιουλίου 2017
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 788
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως αποδέκτες βοήθειας)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO)
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Ήχος, Βίντεο, Προφορικό Κείμενο, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Διαφημιστική Καμπάνια/Σποτ, Ιστορία