Επιστολή γιατρών σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης ειδικών νοσημάτων σε παιδιά

Από Trace Project

Κείμενο

Οκτ 13, 2016

Είναι γεγονός ότι η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα νησιά-πύλες εισόδου, έχει δημιουργήσει αντιδράσεις πανικού στο τοπικό πληθυσμό σχετικά με το ενδεχόμενο μετάδοσης ειδικών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ορισμένων παιδιών προσφύγων σε σχολικές τάξεις δημιούργησε σε κάποιες περιοχές της χώρας ακραίες αντιδράσεις γονέων χωρίς να υπάρχει επιστημονικώς αποδεδειγμένα κίνδυνος μετάδοσης ειδικών νοσημάτων από παιδί σε παιδί. Ως ιατροί του τόπου αισθανόμαστε την ανάγκη με την παρούσα επιστολή να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας μερικές ιατρικές πληροφορίες με σκοπό να μην υπάρχει φόβος για κινδύνους που επιστημονικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Εισαγωγικά, αναφέρουμε την πληροφορία ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σάμου έγινε μαζικός εμβολιασμός παιδιών μέχρι το Σεπτέμβριο και, για τις νέες αφίξεις, ετοιμάζεται δεύτερος εμβολιασμός. Επίσης, τα παιδιά προσφύγων πριν την εγγραφή τους στα σχολεία ελέγχονται όπως και οι Έλληνες μαθητές. Ας εξετάσουμε με τη σειρά κάποιες ασθένειες που σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα είναι συχνότερες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών:

Ηπατίτιδα Α: προκαλείται από έναν ιό, είναι οξεία και βαριά, θεραπεύεται και δεν γίνεται χρόνια. Η μετάδοση γίνεται από το στόμα-γαστρεντερικό σύστημα. Ο πάσχων δεν γίνεται φορέας όταν θεραπευτεί. ΔΕΝ υφίσταται κίνδυνος μετάδοσης στα παιδιά διότι στην Ελλάδα εμβολιάζονται όλα υποχρεωτικά.

Ηπατίτιδες Β, C :Συχνές και στην Ελλάδα, χρόνιες ηπατίτιδες, οι πάσχοντες και οι μη πάσχοντες φορείς τις μεταδίδουν μόνο μέσω σεξουαλικής επαφής ή μέσω αίματος (από τραύμα σε τραύμα). Η μετάδοση ΔΕΝ γίνεται με τις καθημερινές σχολικές επαφές (άγγιγμα, κάθισμα στο ίδιο θρανίο, φιλιά, κοινή χρήση αντικειμένων και παιχνιδιών). Παιδιά που είναι φορείς μολύνονται συνήθως με “κάθετη μετάδοση” (από τη μητέρα φορέα του ιού κατά τη διάρκεια της γέννας). Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον ιό του AIDS. Επίσης για την ηπατίτιδα Β τα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Ακούγονται ευρέως στο δρόμο φράσεις τύπου “μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, είναι γεμάτη ηπατίτιδα”: δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σε αυτό.

Φυματίωση: Σχετικά συχνή και στην Ελλάδα. Προκαλείται από μικρόβιο (μυκοβακτηρίδιο) και προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια, από βήχα ή φτέρνισμα (προϋποθέτει πολύ συχνή και κοντινή επαφή). Η μόλυνση δεν σημαίνει νόσο, θα νοσήσουν συχνότερα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα που ζουν σε κακές συνθήκες, πάσχοντες από AIDS). Θεραπεύεται πλήρως με φάρμακα. Η μόλυνση από παιδί σε παιδί είναι πολύ σπάνια, διότι το μικροβιακό φορτίο που βρίσκεται στο αναπνευστικό του παιδιού που πάσχει είναι ελάχιστο συγκριτικά με τους ενήλικες. Τα παιδιά είναι μεν περισσότερο ευαίσθητα στη μόλυνση, αλλά μολύνονται από ενήλικες. Γίνεται εμβόλιο για τη φυματίωση και λέγεται BCG. Επίσης υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του πάσχοντα και του φορέα με την εξέταση “Mantoux”.

Ελονοσία : Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλαμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω νυγμού (τσιμπίματος) μολυσμένου κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί σε 95 χώρες του πλανήτη. Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως λίγα περιστατικά που στην πλειοψηφία είναι από ταξίδια και παραμονή σε χώρες που η νόσος ενδημεί (το 2015 δηλώθηκαν 79 κρούσματα από ταξίδια και 6 από εγχώρια μετάδοση, σε περιοχές Στερεάς Ελλάδος, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Αττικής). Από τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται η νόσος απειλή για σχολικές επιδημίες. Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η ύπαρξη παιδιών προσφύγων δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ειδικών λοιμώξεων ούτε στα σχολεία ούτε και στις παιδικές χαρές .

*Η παρούσα επιστολή είναι προσωπική πρωτοβουλία των υπογραφόντων*

Fabio Giardina, παθολόγος εντατικολόγος ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σάμου,

Νικόλαος Κακλαμάνης, νεφρολόγος και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σάμου,

Ανδρέας Μιχαήλ Πάσσαμ, νεφρολόγος του Νοσοκομείου Σάμου,

Βασιλική Βελώνη, παθολόγος ΜΕΘ και Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Σάμου





Link Κειμένου https://www.kar.org.gr/2016/10/13/epistoli-giatron-schetika-me-tous-kindynous-metadosis-idikon-nosimaton-se-pedia/
Ημερομηνία Δημοσίευσης 13 Οκτωβρίου 2016
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 612
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΔιάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως πρόβλημα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Κινηματικού Φορέα/Συλλογικότητας)
Πηγή Προέλευσης Κίνηση απελάστε το ρατσισμό
Συγγραφικές Πληροφορίες Επώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου