Η εργασία αναπτερώνει τις ελπίδες ενός πρόσφυγα στην Κρήτη

Από Trace Project

Κείμενο

((Το βίντεο ξεκινά με πλάνα πρόσφυγα που εργάζεται στην ύπαιθρο))

Υπότιτλοι οθόνης: Στην Κρήτη ο Motjaba είναι πολύ απασχολημένος. Δουλεύει στην συγκομιδή μανιταριών, πορτοκαλιών και αβοκάντο.

((Αλλαγή πλάνου: κοντινό στον ομιλητή))

Εργοδότης: ((κοιτώντας την κάμερα)) : He wanted to work and he demonstrated this from the beginning. He was serious and very effective in everything and of course he wanted to learn the job.

((Αλλαγή πλάνου: γεωργικές εργασίες))

Υπότιτλοι οθόνης: Ο Mojtaba ήταν οδηγός ταξί στο Αφγανιστάν μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ως αιτών άσυλο στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να δουλεύει. Αυτό του προσφέρει ένα πολύτιμο εισόδημα και τον βοηθά να αντιμετωπίσει τα τραύματα του παρελθόντος.

((Αλλαγή πλάνου: Ο Motjaba σε διάλλειμα από την εργασία του))

Mojtaba: ((κοντινό πλάνο, κοιτώντας την κάμερα)): Δεν μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα, έβλεπα εφιάλτες κάθε μέρα. Αυτό μου προκαλούσε άγχος. Τώρα, όταν πηγαίνω στη δουλειά, κουράζομαι κι αυτό με βοηθάει να κοιμάμαι καλά τα βράδια.

((Αλλαγή πλάνου: κοντινό πλάνο στον εργοδότη))

Εργοδότης: ((κοιτώντας την κάμερα)) To leave your place and your house (.) it’s a very, very difficult decision and you don’t do this for simple reasons. Especially youdon’t do this only for money.

((Αλλαγή πλάνου: εσωτερικό του διαμερίσματος που φιλοξενούνται ο Mojtaba με την αδερφή και τη μητέρα του))

Υπότιτλοι οθόνης: Ο Mojtaba ζει με τη μητέρα και την αδερφή του σε ένα διαμέρισμα που παρέχεται από την Ύπατη Αρμοστεία και τις τοπικές αρχές στην Κρήτη. Περίπου 700 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν βρει ασφάλεια κι ένα σπίτι στην Κρήτη μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

((Αλλαγή πλάνου: κοντινό στον Mojtaba))

Mojtaba: Οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι. Είναι φιλόξενοι. Δεν υπάρχει πρόβλημα που είμαστε Μουσουλμάνοι και που η αδερφή και η μητέρα μου φοράνε μαντήλα.

((Αλλαγή πλάνου: ο Mojtaba και η μητέρα του κοιτάζουν μια φωτογραφία του γιού του))

Υπότιτλοι οθόνης: Όμως, σπίτι για τον Mojtaba είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά του. Χωρίστηκε από την έγκυο γυναίκα του κατά τη διάρκεια της φυγής τους. Αυτή έφτασε στη Γερμανία μαζί με τον πατέρα και τα αδέρφια του Mojtaba. Ο Mojtaba είναι τώρα πατέρας ενός βρέφους 9 μηνών που δεν έχει δει ποτέ του και που τον περιμένει στη Γερμανία.

Mojtaba: ((κοντινό πλάνο)) Μακάρι να μπορούσα να πάω αυτή τη στιγμή να δω την οικογένειά μου. Θέλω η αδερφή και η μητέρα μου να ξανασμίξουν με τον πατέρα μου. Ο γιός μου και η γυναίκα μου είναι όλη μου η ζωή.

Υπότιτλοι οθόνης: Η Γερμανία έχει κάνει δεκτό το αίτημα επανένωσης της οικογένεια του Mojtaba. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ξανασυναντηθούν.

((Το βίντεο κλείνει με το λογότυπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες))



Πρωτότυπο Κείμενο






Link Κειμένου https://www.youtube.com/watch?v=vyypCNNjEGY&ab_channel=unhcrgreece
Ημερομηνία Δημοσίευσης 25 Μαΐου 2018
Γλώσσα Ελληνικά (Εμπεριέχονται αγγλικά αποσπάσματα)
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 350
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους παράνομους/νόμιμους ‘άλλους’)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Ήχος, Βίντεο, Προφορικό Κείμενο, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Διαφημιστική Καμπάνια/Σποτ, Ιστορία