Η ActionAid σε Διεθνές Συνέδριο για τη Μετανάστευση: H προοπτική των νέων Ευρωπαίων πολιτών

Από Trace Project

Κείμενο

03.12.2019


Ciak MigrACTION: Ιστορίες ένταξης μέσα από τις αντιλήψεις, τις ευκαιρίες και τις νέες προκλήσεις

Οι θετικές εμπειρίες ένταξης των μεταναστών είναι ατελείωτες: από τον επιχειρηματικό κόσμο μέχρι την τέχνη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την πολιτική σκηνή.

Ωστόσο, μπορούν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες ευκαιρίες με σκοπό να βάλουν ένα τέλος στο μίσος και τη μισαλλοδοξία που συνεχώς εισχωρεί στις χώρες τους;

Ξεκινώντας από μια επισκόπηση πάνω στο θέμα της οικονομικής συνεισφοράς των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και στην αντίληψη απέναντι στη μετανάστευση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητήσει νέους τρόπους για μια εναλλακτική αφήγηση για τη μετανάστευση και να προτρέψει τους νέους ευρωπαίους πολίτες με μεταναστευτικό παρελθόν να πρωτοστατήσουν στην ανατροπή της κυρίαρχης εικόνας για τις διαπολιτισμικές κοινωνίες.

Μέρα διεξαγωγής: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 9:30 π.μ. – 13:00 μ.μ.

Tόπος διεξαγωγής: Mιλάνο, Ιταλία

Πρόγραμμα Συνεδρίου:

Καλωσόρισμα και Εισαγωγή

  • Marco Chiesara, Πρόεδρος We World-GVC Onlus
  • Δήμος της Μπολόνια (TBC)
  • Δήμος του Μιλάνου
  • Angelique Petrits -Τμήμα Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Alessandro Galimberti - Πρόεδρος του Order of Journalist of Lombardy, και δημοσιογράφος του Sole 24 Ore

Η Μετανάστευση μεταξύ αντιλήψεων και ευκαιριών

  • Τα αποτελέσματα των αντιλήψεων για τη μετανάστευση στην Αυστρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία, Chiara Ferrari – Ινστιτούτο ερευνών Ipsos
  • Η οικονομική και κοινωνική συνεισφορά των μεταναστών στην Ευρώπη, Tito Michele Boeri – Πανεπιστήμιο Bocconi

CIAKMigrAction πρωτοβουλίες για μια διαφορετική οπτική πάνω στη μετανάστευση, Δήμητρα Σπαθαρίδου – ActionAid Hellas


Ιστορίες ένταξης

  • Οι ενέργειες των προσφύγων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Parastoo Fatemi, Αυστρία
  • Το ταξίδι προς την αναγνώριση της ιθαγένειας, Hilda Ramirez, Ιταλία
  • Οι Μετανάστες για την ηθική και αξιοπρεπή εργασία, Yvan Sagnet, Ιταλία
  • Κυψέλες γυναικών μεταναστριών για την ενδυνάμωση, Deborah Carlos Valencia, Ελλάδα
  • Καταρρίπτοντας τις προκαταλήψεις και τα πολιτισμικά στερεότυπα μέσω των τεχνών, Takoua Ben Mohamed, Ιταλία
  • Μεταναστευτικό επιχειρείν για την Ευρωπαϊκή επιτυχία, Chris Richmond Nzi, Ιταλία


Συντονίστρια:

Sabika Shah Povia ανεξάρτητη δημοσιογράφος στην Ιταλία


Συμπεράσματα:

Stefano Piziali - WeWorld-GVC Onlus

* Θα υπάρχει υπηρεσία μετάφρασης στα Αγγλικά και αντιστρόφως.


Συμμετέχοντες στις ιστορίες ένταξης

ParastooFatemi - Αυστρία

Ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διέφυγε από το Ιράν προς τη Σουηδία το 2009. Από το 2013 και έπειτα, ζει στην Αυστρία. Η Parastoo συνεργάζεται με το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών της Γενεύης, και με το Radio Free Europe/Radio Liberty ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος, καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ενώ έχει, επίσης, πραγματοποιήσει έρευνες και συνεντεύξεις με νέους πρόσφυγες στην Αυστρία για το Ινστιτούτο Ερευνών ICMPD.

TakouaBenMohamed – Iταλία

Ιταλίδα μυθιστοριογράφος και εικονογράφος Τυνησιακής καταγωγής, συγγραφέας του “Under the cover” και “the Jasmin Revolution” (BeccoGiallo), πτυχιούχος Animation και δημοσιογραφίας, η Takoua είναι ενεργή στην εκπαίδευση ομάδων νέων για την προώθηση διαπολιτισμικής αγωγής και ένταξης μέσω εικονογραφήσεων και κινουμένων σχεδίων.

HildaRamirez – Ιταλία

Ιταλίδα με καταγωγή από το Εκουαδόρ, ιδρύτρια της Πολυεθνικής Ένωσης για τη Συνεργασία για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, γραμματέας του Εθνικού Συντονισμού Νέων Ιταλικών Γενεών (CONNGI), η Hilda εργάζεται για την αναγνώριση της ιταλικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών πολιτών.

YvanSagnet - Ιταλία

Από το Καμερούν, Ιδρυτής της Ένωσης No Cap και του εμπορικού σήματος IAMME, o Yvan εργάζεται για να προωθήσει μια ηθική αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στον τομέα της αγρο-βιομηχανίας.

DeborahCarlosValencia – Eλλάδα

Η Deborah δραπέτευσε από τις Φιλιππίνες ύστερα από την συμμετοχή της στο κίνημα εκδημοκρατισμού και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου έχει καταφέρει να αποκτήσει τεράστια εμπειρία στην οργάνωση κοινοτήτων και στην ενδυνάμωση γυναικών μεταναστριών. Είναι συν-ιδρύτρια διαφόρων οργανισμών στην Ευρώπη όπως το Babaylan (Δίκτυο Φιλιππίνων γυναικών στην Ευρώπη), το Δίκτυο RESPECT, η KASAPI HELLAS (Ένωση Φιλιππίνων εργαζομένων στην Ελλάδα), DIWATA (Ανεξάρτητες γυναίκες σε δράση για την καθολική πρόοδο ) και το Melissa, Δίκτυο Μεταναστριών γυναικών στην Ελλάδα.

Chris Richmond Nzi - Italy

Με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Chris έχει εργαστεί για την Frontex και έπειτα αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμπειρία του για να βοηθήσει άλλους, ιδρύοντας το Mygrants: μια εφαρμογή η οποία καθορίζει το προφίλ, τις εργασιακές ικανότητες, τη γνώση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και εγκαινιάζει ένα ηθικό δίκτυο που μπορεί να συμβάλει στην ένταξη στον εργασιακό χώρο.

-

Το συνέδριο οργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CIAK MigrACTION, συγ-χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση (AMIF) και προωθείται από την οργάνωση WeWorld GVC Onlus, σε συνεργασία με τον Δήμο Μπολόνιας, το Coop Social Dedalus (Νάπολη), την ΑctionAid Ελλάδας και το Artemisszio (Ουγγαρία).

Το περιεχόμενο του συνεδρίου αντιπροσωπεύει μόνο την οπτική του διοργανωτή και αυτός/αυτή κατέχει την αποκλειστική ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν χρήση δεδομένων από πληροφορίες που ενέχει το συνέδριο.





Link Κειμένου https://www.actionaid.gr/enhmerwsou/nea/i-actionaid-se-diethnes-sunedrio-gia-ti-metanasteusi/
Ημερομηνία Δημοσίευσης 3 Δεκεμβρίου 2019
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 780
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές σε μετριασμένους τρόπους αντίκρουσης του ρατσισμού, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Μη Κυβερνητικής/Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης)
Πηγή Προέλευσης Αctionaid
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Μη Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ειδησεογραφικό/Ενημερωτικό

PDF Πρωτότυπου