Μετεγκατάσταση στη Φινλανδία: Η Φατίμα και ο γιος της, Σουλεϊμάν

Από Trace Project

Κείμενο

20/3/2017



Στα 67 της, η Φατίμα έγινε μια από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία. Σήμερα, 13 μήνες αφού έφτασε στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί στην Φινλανδία.

«Έφερε 12 παιδιά στον κόσμο», λέει η Φατίμα, καθισμένη στο αναπηρικό της αμαξίδιο, ενώ κρατάει στα χέρια μια χοντρή ξύλινη μαγκούρα. «Τώρα, τα δύο παιδιά είναι στη Σουηδία, άλλα δύο είναι στη Γερμανία και τρία έχουν μείνει πίσω στη Συρία.»

Γύρω από τη Φατίμα κάθεται ο γιος της, ο Σουλεϊμάν, μαζί με τη νύφη και τα εγγόνια της. Όλοι τους δείχνουν μεγάλη τρυφερότητα στην αρχηγό της οικογένειας. «Εγκαταλείψαμε την πατρίδα μας, την Αφρίν, γιατί δεν υπήρχε πια τίποτα για μας εκεί. Περάσαμε τέτοιο πόνο, τέτοιο φόβο, τόσους εξευτελισμούς. Ήξερα ότι το ταξίδι θα ήταν δύσκολο, αλλά ακόμα με κρατούσαν τα πόδια μου και είχα και τους τέσσερις γιους μου μαζί, οπότε αυτό με κρατούσε ήρεμη και συγκροτημένη. Έπρεπε να φτάσουμε στην Ευρώπη, όπως κι έγινε, τον περασμένο Φεβρουάριο, που φτάσαμε στη Λέσβο. Έφτασε πια η ώρα να μετακομίσουμε στη Φινλανδία. Είναι πάντα δύσκολο να ξεκινά κανείς από την αρχή, ακόμα περισσότερο για έναν άνθρωπο της ηλικίας μου. Νιώθω νευρικότητα για το ταξίδι στη Φινλανδία, αλλά το μόνο που θέλω είναι να ζήσω με τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Ξέρω ότι θα καταφέρουμε όπως και να έχει στη νέα μας πατρίδα – καθόλου δεν μου λείπει η Συρία, έχει τελειώσει πια για μένα.»

Ο Σουλεϊμάν, στα 35 του, έχει αναλάβει τη φροντίδα της μητέρας του και της οικογένειάς του. «Έχω όνειρα για την οικογένειά μου. Φυσικά, τα παιδιά είναι η προτεραιότητα, θέλω να έχουν την καλύτερη δυνατή μόρφωση ώστε να μπορέσουν να προοδεύσουν επαγγελματικά. Αλλά έχω και για μένα ένα μικρό όνειρο. Όταν ζούσα στη Συρία, εργαζόμουν ως βαφέας αυτοκινήτων και σκόπευα να ανοίξω το δικό μου συνεργείο. Λόγω του πολέμου, εγκατέλειψα τα σχέδιά μου αλλά τώρα που θα πάμε στη Φινλανδία θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου και θα ανοίξω το δικό μου μαγαζί», λέει ο Σουλεϊμάν με ενθουσιασμό, κρατώντας τα παιδιά του στην αγκαλιά του.





Link Κειμένου https://greece.iom.int/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-2017
Ημερομηνία Δημοσίευσης 20 Μαρτίου 2017
Γλώσσα Ελληνικά
Αριθμός Λέξεων Κειμένου 347
Ρευστός Ρατσισμός Κείμενο Ρευστού Ρατσισμού
Κατηγορίες ΡατσισμούΑφομοίωση (Αναφορές στον όρο ‘ένταξη/ενσωμάτωση’ ή/και σε πρακτικές ένταξης/ενσωμάτωσης, Αναφορές στη θετική στάση των μεταναστών/προσφύγων απέναντι σε αφομοιωτικές πρακτικές)
Διάκριση (Αναφορές στους ανώνυμους ‘άλλους’, Αναφορές στους προσωρινούς ‘άλλους’, Αναφορές στους ‘άλλους’ ως θύματα)
Τομέας της Δημόσιας Σφαίρας Φορέας για Mεταναστευτικά/Προσφυγικά Θέματα (Ιστοσελίδα Θεσμικά Συσχετισμένου Οργανισμού)
Πηγή Προέλευσης Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ελληνικό τμήμα
Συγγραφικές Πληροφορίες Ανώνυμο
Τροπικότητα Πολυτροπικό (Εικόνα, Γραπτό Κείμενο)
Αφηγηματικότητα Αφηγηματικός Τρόπος
Χιούμορ Μη Χιουμοριστικός Τρόπος
Κειμενικό Είδος Ιστορία

PDF Πρωτότυπου